Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

ViaSat-1: internet az égből
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2011.10.20 07:45.)

Orosz Proton rakéta indította az Észak-Amerikát kiszolgáló új szélessávú távközlési műholdat, amelynek adatátviteli kapacitása nagyobb lesz, mint a térség fölött jelenleg működő összes többié együttvéve.

Az ILS (International Launch Services) vállalat által szervezett start időpontja október 19-én, magyar idő szerint 20:48-kor történt. Bajkonurban, ahonnan a Proton-M nehézrakéta felemelkedett, már 20-án 0:48-at mutattak az órák. A 6740 kg tömegű, a kaliforniai székhelyű ViaSat cég megrendelésére készült műhold a Briz-M rakéta-végfokozat segítségével állt geostacionárius átmeneti pályára. Az ötszöri pályamódosító manőverek bő 9 órával a start után értek véget, sikeresen.


A Proton-M rakéta, tetején a ViaSat-1 műholddal az indítás előtt, a bajkonuri 39. számú starthelyre való felemelés közben. (Kép: Roszkoszmosz / Hrunyicsev)

Az űreszközt az ugyancsak amerikai Space Systems/Loral gyártotta. A geostacionárius pályán 115° nyugati hosszúság fölé szánt hold a maga nemében világrekorder: a valaha épített legnagyobb adatátviteli kapacitással rendelkező távközlési mesterséges hold. A 140 gigabit/másodperces érték nagyobb, mint az Észak-Amerikát jelenleg kiszolgáló többi geostacionárius kereskedelmi távközlési műhold által nyújtott teljesítmény együttvéve! A kizárólag Ka-sávban működő, 15 éves élettartamra tervezett űreszköz 72 nyalábjával az Amerikai Egyesült Államok kontinentális területeinek mintegy háromnegyedét le tudja fedni, s emellett Alaszka, Hawaii és Kanada egyes sűrűn lakott vidékeit is eléri. Az üzemeltetők célja a műholdas adatátvitel forradalmasítása, az egy adatbitre jutó költségek jelentős csökkentése. Üzembe állása után, 2012 elejétől nem csak a földfelszíni felhasználóknak nyújt minden eddiginél nagyobb le- és feltöltési sebességű műholdas internetes adatátvitelt, de egyes légitársaságok (JetBlue Airways és Continental Airlines) utasai is hasznát vehetik majd.


A ViaSat-1 a szerelőcsarnokban, már a Briz-M végfokozattal összekapcsolva. (Kép: ILS)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024