Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Internet a legeldugottabb helyeken is
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Nyereség a kontinensnek - 2011.06.12 08:15.)

Ahová nem éri meg a földi hálózatot kiépíteni, ott is lehetőség van szélessávú internet-hozzáférésre. Egy új európai műhold az árakat is letöri.

Tavaly decemberben állították pályára a KA-SAT nevű, geostacionárius pályára került távközlési mesterséges holdat, amely mostanában kezdte „éles” működését. Üzemeltetője az Eutelsat cég. A KA-SAT-on keresztül Franciaországban például már 30 eurós (mostani árfolyamon kb. 8000 Ft-os) havi díj mellett lehet internet-előfizetéshez jutni, amely 2 Mbit/s adatátviteli sebességet kínál. Ez paramétereiben a földi ADSL szolgáltatáshoz hasonlítható.


(Fantáziakép: EADS Astrium)

A francia kormány nemrég újabb célzott támogatást adott az ország űrügynökségének (CNES), hogy megkezdhessék egy még fejlettebb, új generációs, nagyon nagy adatátviteli sebességre képes műhold kifejlesztését. Ahová elérnek, főleg a nagyvárosokban, a földi kábelhálózatok helyenként már közel 100 Mbit/s-ot kínálnak, ezzel pedig a műholdas szolgáltatóknak is lépést kell tartani, hogy az elkövetkező 5-10 év során az eldugott vidéki helyszíneken élők számára is hasonló lehetőséget nyújtsanak.


Falusi vevőantenna, Saint-Léon, Délnyugat-Franciaország. (Kép: CNES / E. Grimault)

A jelenleg a kategóriájában a legjobb KA-SAT műhold összesen 82 keskeny, Ka-sávú nyalábbal rendelkezik, tíz földi adatátjátszó állomás szolgálja ki. Teljes átviteli kapacitása egy adott időpontban meghaladja a 70 Gbit/s értéket.


A 9° keleti hosszúság fölötti geostacionárius pozícióban tartózkodó KA-SAT szélessávú internetes lefedettségi területe Európa nagy részét magában foglalja. (Kép: Eutelsat)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024