Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megrendelést kapott a SpaceX
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Üzlet és munkahely , SpaceX - 2011.03.16 07:15.)

A geostacionárius távközlési műholdakat üzemeltető nagy cégek közül az első kötött hétfőn megállapodást a Falcon rakétákat fejlesztő vállalattal.

Eszerint a SpaceX 2013 elő negyedévében állíthatja majd pályára a SES-8 jelzésű új távközlési műholdat a floridai Cape Canaveral starthelyről, Falcon-9 hordozórakétával. A tavaly két sikeres indításán túllevő Falcon-9-et fejlesztő SpaceX számára a megrendelés áttörés, hiszen azt jelzi, hogy a hagyományosan kockázatérzékeny vezető műholdüzemeltetők (Eutelsat, Intelsat, SES, Telesat) közül legalább az egyik, a luxemburgi székhelyű SES már bízik az új rakéta sikerében. Ebben természetesen az is segít, hogy a közepes tömegű, geostacionárius pályára kerülő műholdakra vonatkozó 50 millió dollár körüli indítási ár lényegesen olcsóbb, mint amit a versenytársak kínálnak.

A SES-8 műholdat az Orbital Sciences építi, és a tervek szerint a 95° keleti hosszúság fölé szánják az Egyenlítő felett 36 ezer km-re húzódó geostacionárius övezetben. Tévéadásokat sugároz majd 33 Ku-sávú transzpondere segítségével, elsősorban indiai háztartásokba. A startra vonatkozó szerződés egy második műholdindításra vonatkozó opciót is tartalmaz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024