Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Líbia zavarja a műholdas távközlést
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2011.03.02 18:00.)

A Thuraya műholdas mobil távközlési szolgáltató működését az elmúlt héten szándékosan akadályozták az észak-afrikai országban és környezetében.

Ezt magának a Thuraya Telecommunications cégnek képviselői jelentették be. Az Egyesült Arab Emírségekben, Dubaiban székelő vállalat egyik részvényese éppen Líbia. A szakemberek február 25-ére részben helyreállították a hangátviteli szolgáltatást az ország legnagyobb részére kiterjedően.

A közelmúltban hasonló panasszal élt az al-Dzsazíra arab hírtelevízió, akik a Líbiába sugárzott adásaikat zavaró elektromágneses jelek forrását az ottani titkosszolgálat egyik Tripolitól délre fekvő létesítményéig tudták visszavezetni.


A 44° keleti hosszúság fölött tartózkodó Thuraya-2 geostacionárius műhold. (Fantáziakép: Boeing)

Az eset jól mutatja, hogy ilyen forradalmi helyzetben mekkora a jelentősége a műholdas kommunikációs csatornáknak. A műholdas telefonokat, a földi hálózattól független internetes adatátvitelt biztosító terminálokat jól lehet használni a külvilággal való kapcsolattartásra, a műholdas tévéadások pedig elláthatják az embereket manipulálatlan információval is. A decemberben Tunéziában indult, majd Egyiptomra, Bahreinre és Líbiára is átterjedt megmozdulások során az al-Dzsazíra adását többször is megkísérelték lehetetlenné tenni, ezért a hírtelevízió gyakran váltogatta a műholdakat és transzpondereket, ahonnan a műsorukat sugározták. Ehhez a párizsi székhelyű Eutelsat, a szaúd-arábiai Arabsat és az egyiptomi Nilesat szolgáltatók távközlési műholdjait is igénybe vették.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024