Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Idén 18 Globalstar műhold indulhat
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2011.02.23 07:15.)

Májusban hat, később még tizenkét taggal bővülhet a globális műholdas mobil távközlési szolgáltató flottája.

A kereskedelmi mobil távközlési hálózat tavaly októberben felbocsátott hat új generációs műholdja közül négy mostanra már kész bekapcsolódni a Globalstar szolgáltatásába. A másik két űreszköz beüzemelésén még dolgoznak, azok egyelőre átmeneti pályán keringenek. A cég májusban további hat új űreszközt szeretne pályára állítani, sőt az év hátralevő részében még két ilyen hatos indítást tervez. A startokra a kazahsztáni Bajkonurból, orosz Szojuz hordozórakétákkal kerül majd sor.

A Föld körüli térséget „behálózó” Globalstar műholdrendszer elemei nyolc különböző síkban, kb. 1400 km magas körpályákon keringenek, hang- és adatátviteli szolgáltatást nyújtva a rendszer előfizetőinek. A jelenleg működő 40 hold többnyire 1998 és 2000 között állt pályára. A régieket folyamatosan vonják ki a szolgálatból, ahogy érkeznek az új generáció képviselői. A második nemzedékben 15 éves élettartamra tervezett űreszközöket használnak, így a szolgáltatás jövője 2025-ig mindenképp biztosítottnak látszik. A tervezett 24 új generációs, és a régiek közül a legutoljára felbocsátott 8 mesterséges hold alkotja majd a közeljövőben a 32 tagú működő rendszert.


Globalstar műholdak a Föld körül. (Fantázaikép: Thales Alenia Space)

A Globalstar által nyújtott, műholdas közvetítéssel létrejövő adatátvitel főleg olyan távoli vidékeken hasznos, ahol nincs megfelelően kiépítve a földi mobil vagy vezetékes távközlési infrastruktúra. A cég a műhold-konstelláció jelenleg folyó frissítésébe 1 milliárd dollárt fektet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024