Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Feltámad a „zombiműhold”
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2011.01.01 10:15.)

A 2010. április óta irányítatlanul sodródó, de az útba ejtett környékbeli geostacionárius műholdakat leállíthatatlan adásával zavaró Galaxy-15 fölött december végére visszaszerezték az ellenőrzést a földi irányítók.

Az Intelsat geostacionárius távközlési műholdjának újraélesztése az üzemeltető közleménye szerint a legjobb úton halad. A 2005 októberében felbocsátott, közel 1,9 tonna tömegű Galaxy-15 tavaly április 5-én került ki az irányítók befolyása alól. Minden bizonnyal egy napkitörést követően egy nagyenergiájú töltött részecske becsapódása okozta a fedélzeti számítógép hibáját. (A pontos ok kiderítésére indított vizsgálat még tart.) Nem csak a kijelölt pálya tartására szolgáló manővereket nem tudták végrehajtani, de a műhold adatsugárzását sem voltak képesek leállítani. (Vagyis a Galaxy-15 automatikusan vehette és felerősítve újrasugározhatta a más hasonló, közeli irányban levő távközlési műholdakra a Föld felől továbbítani szándékozott jeleket.) Az űreszköz sodródni kezdett az Egyenlítő fölött 36 ezer km magasságban húzódó geostacionárius pálya övezetében, sorban útjába ejtve mind az Intelsat, mind más konkurens üzemeltetők műholdjainak környezetét. Bár a fizikai összeütközésektől nem kellett tartani, a többi hold adásának zavarása ellen különféle óvintézkedéseket voltak kénytelenek tenni.


Az amerikai Galaxy-15 távközlési műhold, még a földi szerelőcsarnokban. (Kép: Orbital Sciences)

A hosszan tartó „dráma” végét az jelentette, hogy a Galaxy-15 napelemei fokozatosan elfordultak a Nap irányától, a fedélzeti akkumulátor ezért végre lemerült. Az irányítók csak ezt várták, mert ilyen esetre az űreszköz úgy van programozva, hogy biztonsági üzemmódba helyezze magát. Ez után a kényszerű újraindítás után ismét sikerült parancsokat küldeni a műholdra, amelyeket az végre is hajtott. Így vége szakadt a Galaxy-15 ámokfutásának, ezentúl nem zavarhatja más műsorszóró műholdak adásait.

Minden jó, ha a vége jó. A következő lépés a feltámadt műhold újra üzemképessé tétele, amire minden remény meg is van. Egyelőre vizsgálják, hogy a start idején tervezett 20 éves élettartamot ki tudja-e majd tölteni. A Galaxy-15-öt mielőbb az Intelsat rendelkezésére álló egyik szabad geostacionárius pozícióba irányítják át, s utána tesztelik a fedélzeti egységeinek működőképességét.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023