Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ha egy üzlet beindul...
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX , Üzlet és munkahely - 2010.06.19 09:00.)

A Falcon-9 rakétával nemrég sikeresen bemutatkozott SpaceX indíthatja majd az Iridium műholdas mobiltelefonos rendszer új mesterséges holdjait, közel félmilliárd dollárért.

Az új generációs Iridium Next műholdak a mostani tervek szerint 2015-2017 között állhatnak alacsony, poláris Föld körüli pályákra. A konstelláció jelenleg 56 működő és 7 pályán levő tartalék űreszközt számlál, amelyek 1997-től egészen 2002-ig amerikai Delta-2, orosz Proton és Rokot, valamint kínai Hosszú Menetelés rakétákkal kerültek a világűrbe. Eldőlt, hogy az új Iridium Next összesen 72 műholdját a francia Thales Alenia Space gyártja majd. A SpaceX-szel az indításra kötött, 492 millió dolláros szerződés az eddigi legnagyobb ilyen jellegű kereskedelmi megállapodás.


Egy Iridium Next műhold vázlata. (Kép: Iridium)

Bár a tárgyalásokat már jóval korábban megkezdték, a kontraktus nyélbe ütésére már a Falcon-9 két héttel ezelőtti bemutatkozó startja után került sor. Annak sikere nyilván lendített a tárgyalásokon is. Egyelőre nem tudható, hogy egy-egy rakétaindítással pontosan hány űreszközt tudnak majd egyszerre felbocsátani a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról. (Az ottani 4. számú indítóállást, amit korábban Titan-4-es rakétákhoz használtak, jövőre kezdik átépíteni. Az első Falcon-9 két év múlva szállhat fel Kaliforniából.) Az Iridium a biztonság és a kockázatok megosztása kedvéért más rakéták üzemeltetőivel is köt majd szerződéseket, de a fő szolgáltatója a SpaceX lesz.

Az Iridium műholdrendszerének teljes megújítása 2,9 milliárdos beruházás, amiből hitel formájában 1,8 milliárd dollárt a Coface nevű francia exporthitel-biztosító garantál, miután a gyártásra francia űripari cégnek sikerült szerződnie.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024