Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

„Potyautasok” az új Iridium műholdakon
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, A nemzetbiztonságért , Időjárás és előrejelzése - 2010.03.30 08:30.)

A mobil távközlési műholdrendszer új generációs tagjain más fedélzeti berendezéseket is szívesen elhelyezne az Iridium cég. Az amerikai légierő is komolyan érdeklődik a lehetőség iránt.

Az Iridium NEXT műholdak felbocsátása a tervek szerint 2014-ben kezdődne. A vállalat most amerikai kormányzati szervekkel és nemzetközi űrügynökségekkel tárgyal, hogy megfelelő másodlagos hasznos terhet találjon a műholdkonstelláció tagjaira. Ezekkel a fedélzeti műszerekkel, érzékelőkkel, kísérletekkel ki tudnák használni a szabad kapacitásokat, ami a rendelkezésre álló térfogatot, tömeget, elektromos teljesítményt és kommunikációs lehetőségeket illeti. (Nyilván a finanszírozásban is segítene, ha az Iridium műholdjaira mások is telepítenének berendezéseket.)

Az amerikai légierő (U.S. Air Force) máris több lehetséges hasznosítást vizsgál. Az Iridium illetékesei lehetőséget kiválónak tartják, olyannak, ami jó ha egy évtizedben egyszer adódik. A légierő űr-terszprogramja (Space Test Program, STP) keretében kb. 40-60 új, innovatív űrtechnológiai kísérlet előkészülete folyik. Ezek rövidesen repülőképes állapotba juthatnak. Legtöbbjüknek lényegében mindegy, hogy milyen pályára jutnak, csak elérjék a világűrt. A hasonló kísérletek jellemzően egyéb katonai indítások során, kis műholdak másodlagos hasznos terheként kerülnek a Föld körüli térségbe.

A légierő tavaly azt is tanulmányozta, hogy az alacsony pályákon, sűrűn elhelyezkedő Iridium műholdakra telepíthetnének-e olyan érzékelőrendszert, amellyel a veszélyes űrszemét-darabokat lehetne felismerni és követni.

Egy másik amerikai kormányzati intézmény, a meteorológiai előrejelzésekért felelős NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) földmegfigyelő és az űridőjárást kutató szenzorokat helyezhetne el az űrszközökön. A GPS műholdak által kibocsátott, a légkörön áthaladó, és az Iridium holdakon elhelyezett vevőberendezések által felfogott navigációs rádiójelek elemzésével pedig a levegő páratartalmának és hőmérsékleti magassági profiljának a felvételére nyílna lehetőség.


A jelenlegi műholdrendszer egyik tagja. (Fantáziakép: Iridium)

A tervezett Iridium NEXT konstelláció 66 műholdból áll, amelyek 780 km-es magasságban, közel poláris pályákon keringenek majd. Mivel a rendszer célja, hogy a Föld felszínéről mindenhonnan és minden időben elérhető mobil hang- és adatátvitelt szolgáltasson, a műholdak egyenletesen el lesznek osztva a Föld körül. Az új űreszközök az Iridium jelenleg működő flottáját váltanák fel. A cég előrehaladott tárgyalásokat folytat a Lockheed Martin és a Thales Alenia Space vállalatokkal. Ezek lehetnek a műholdépítés fővállalkozói. De az első feladat a pénz megszerzése, a projekt megvalósításához szükséges hitelfelvétel biztosítása.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024