Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ariane-5: idén ötödször
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Az Ariane rakéták - 2009.10.03 09:00.)

Az európai hordozórakéta ezúttal egy katonai és egy polgári távközlési műholdat állított pályára.

A startra október 1-jén, magyar idő szerint 23:59-kor került sor Dél-Amerika északkeleti partvidékéről, Francia Guyanából, az európai hordozórakéták által használt Kourou indítóhelyről. Az Ariane-5 rakéta segítségével egy spanyol tulajdonú műsorszóró mesterséges hold (Amazonas-2) és egy német katonai távközlési hold (COMSATBw-1) állt átmeneti pályára, ahonnan később geostacionárius pályára jutnak majd.


Esti indítás, Kourou, 2009. október 1. (Kép: Arianespace)

Az EADS Astrium által épített, nagy kapacitással rendelkező Amazonas-2 lefedettségi területe Észak-, Közép- és Dél-Amerika lesz. Összesen 54 Ku- és 10 C-sávú transzponderével a madridi székhelyű HISPASAT műholdüzemeltető cég szolgálatába áll. Elkészítését elődje, a 2004-ben indított Amazonas-1 üzleti sikere motiválta. Az Amazonas-2 az Egyenlítő és a 61°-os nyugati hosszúsági kör metszéspontja fölött kering majd, Alaszkától a Tűzföldig terjedő hatókörrel. Elsősorban a spanyol és portugál nyelven beszélő amerikaiakat szolgálja ki műholdas továbbítású műsorokkal.

A COMSATBw-1 egy műholdpáros első repülő tagja. A német fegyveres erők űrtávközlési kapacitását növeli majd, Thales Alenia Space gyártotta. A jövő év elején pályára álló társával együtt titkosított és megbízható adat-, hang- és képtovábbítást tesz lehetővé. A 63° keleti hosszúság fölé kerül majd. A két műhold együtt Amerikától Európán át a Távol-Keletig mindent elér, így a német kormányzati szervek, a hadsereg vezetése és a távoli küldetésekben résztvevő csapatok közötti kommunikációt javítja.

A csütörtök éjféli start az Ariane-5 idei ötödik, összesen a harmincharmadik sikeres indítása volt egyhuzamban. Ebben az évben eddig hét kereskedelmi műhold indítását, valamint az ESA számára két csillagászati űreszköz, a Herschel és a Planck pályára állítását végezték el. És még nincs vége, hiszen már készülnek a következő, október végére beütemezett startra, az NSS-12 és a Thor-6 egyszerre történő felbocsátására. Ezek ugyancsak geostacionárius pályára szánt távközlési műholdak. Sőt az eseménydús 2009-es évet decemberben egy hetedik úttal zárhatja az Ariane-5.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021