Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hatot egy csapásra
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2008.06.21 04:00.)

Egyszerre öt ORBCOMM adatátjátszó műhold, és egy másik amerikai űreszköz is indult csütörtökön orosz hordozórakétával.

A Kozmosz-3M rakéta a délnyugat-oroszországi Volgográd közelében fekvő Kapusztyin Jar indítóhelyről startolt, magyar idő szerint június 19-én 8:36-kor. A távközlési műholdak az amerikai székhelyű ORBCOMM cég flottáját hivatottak felfrissíteni. A műholdak 670 km magas, 48,5°-os hajlásszögű pályára kerültek, s a nyár végére állhatnak szolgálatba. Az ORBCOMM rendszere jelenleg 29 alacsony pályás műholdból áll, amelyek közvetlen üzenetátvitelt tesznek lehetővé a szolgáltatás megrendelőinek készülékei között. Az ügyfelek közt találhatók olyan nemzetközi vállalatok, mint például a General Electric, a Caterpillar, a Volvo csoport. Az ORBCOMM készülékei többek közt teherautókon, kamionokon, vasúti kocsikon, konténereken, tengeti hajókon, csővezetékeken, tartályokon, olajkutakon találhatók. A kétirányú kommunikációban rövid, fontos üzenetek és adatcsomagok közel valós idejű átvitelére van lehetőség, olyan földrajzi helyekről is, ahol a felszíni távközlési hálózatok nem elérhetők.

A hat felbocsátott műholdból öt az elöregedő űreszközök pótlására készült. Az ORBCOMM műholdjai jelenleg legalább 8 évesek, jóval meghaladva a valamikor 4 évre tervezett élettartamukat. (Az új holdakat 10 évnyi működésre szánják.) Az ORBCOMM a közelmúltban rendelt meg legalább 18 darab, következő generációs műholdat, összesen 117 millió dollárért. Ezek a 2010-2011 körül pályára álló űreszközök a mostaniaknál már 12-szer nagyobb kapacitással működhetnek.

A hatodik most felbocsátott műhold az Egyesült Államok parti őrségének hajóit követi majd, egy új, kísérleti eljárást demonstrálva. A tengerjáró hajók automatikus azonosító rendszerének rádiójeleit jelenleg inkább földi antennákkal veszik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024