Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bemutatkozás izraeli műholddal
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2008.04.29 08:00.)

Az eddig úszó tengeri platformról indított Zenyit hordozórakéták „kitelepültek” a szárazföldre is.

A Sea Launch tengeri indításaiból kifejlődött Land Launch, amely közepes méretű távközlési műholdak geostacionárius pályára állítását (esetleg nagyobb műholdak alacsony pályára helyezését) kínálja, most debütált Bajkonurból. A Zenyit-3SLB rakéta startja április 28-án, magyar idő szerint 7:00-kor történt. A hasznos teher egy izraeli kommunikációs műhold volt. Az 1270 kg-os AMOS-3 rendben pályára állt az Egyenlítő fölött. Feladata digitális televíziós adások közvetítése, internetes és más multimédiás adatátvitel a 4°-os nyugati szélességnél levő geostacionárius pozícióból. Lefedettségi területe a Közép-Kelet, Európa és az Egyesült Államok keleti partvidéke. Fedélzetén 14 Ku- és Ka-sávú transzponderrel rendelkezik. A Spacecom cég által üzemeltetett új, 170 millió dolláros távközlési hold az öregedő AMOS-1-et váltja fel, amely még 1996-ban indult.


(Kép: Roszkoszmosz)

A start további érdekessége, hogy azt a visszaszámlálás utolsó pillanataiban fellépű műszaki hiba miatt négy nappal elhalasztották. Ez önmagában nem különleges esemény, csakhogy Izraelben az indításhoz nagy felhajtást szerveztek, az ország fennállásának 60. évfordulóját köszöntő ünnepségekhez csatlakozva. Az illusztris vendégekkel – köztük a házigazda Simon Peresz elnökkel és kormánytagokkal – együtt megtekintett start a techológiai fejlődést volt hivatott demonstrálni. A halasztás – bár semmit sem vont le az esemény jelentőségéből – az elő kazahsztáni közvetítést figyelő közönség számára meglehetős csalódást keltett.

A Land Launch következő indítása nyár végére várható, s erre az évre még van egy másik megrendelésük is. A tengeri változat, a Sea Launch május végén állítja pályára az amerilai Galaxy-18 távközlési holdat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024