Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mentés, távgyógyítás
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Az emberi élet védelme , Katasztrófák ellen - 2007.12.14 07:18.)

Heraklion, Kréta, 2007. november. Egy erős földrengés következtében használhatatlanná vált a földi távközlési rendszer... Szerencsére mindez csak egy szimulált helyzet volt!

A két napig tartó gyakorlat az ESA által támogatott SAFE (satellite for health early warning and for epidemiology - magyarul kb. műholdakkal az egészség védelmében és a járványok ellen) program keretében zajlott. Az alaphelyzet szerint a szigetet megrázó nagyerejű rengés következtében a hagyományos távközlési hálózatok tönkrementek. Ilyenkor egyedül a műholdas távközlés segíthet a gyors mentésben és a sérültek ellátásában. Hasonló helyzetbe a Görögországhoz tartozó Kréta lakói akár a valóságban is kerülhetnek, mivel a sziget földrengésveszélyes területen található.

A gyakorlat célja a felhasználók igényeinek jobb felmérése, az ezeket kielégítő eszközök, módszerek kifejlesztésének elősegítése volt. A rendszer nem csak a katasztrófavédelmi hatóságokkal való gyors kapcsolatteremtésre, a mentés összehangolására, de az egészségügyi helyzet felmérésére is alkalmas. A sziget különböző pontjain (pl. egy erőműben, a tengerparton, egy szállodában) elhelyezett csoportok geostacionárius távközlési holdakon keresztül történő kép- és hangátvitellel tartották egymással a kapcsolatot. A képzeletbeli mentés központját Heraklion városában rendezték be.


A gyakorlat során sérültet hoznak az orvosi sátorba. (Kép: ESA)

A földrengés utáni második napon egy elképzelt járvány (gastroenteritis, gyomor- és bélhurut) ütötte fel a fejét egy a menekültek számára felállított táborban. A műholdas kapcsolat révén a szakterület specialistái – olyan orvosok, akiknek a helyszínre sem kellett utazniuk mondjuk Athénból – a helyi kollégáik segítségére tudtak lenni a járvány eredetének felkutatásában és terjedésének megfékezésében. A demonstráció bebizonyította, hogy a műholdas módszerekkel gyorsabban és hatékonyabban lehet kezelni az ilyen katasztrófahelyzeteket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024