Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Malajziai műhold indult
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Orosz hordozórakéták - 2006.12.13 07:47.)

Orosz Proton hordozórakéta állította pályára a MEASAT-3 távközlési mesterséges holdat.

A bajkonuri start december 12-én közép-európai idő szerint 0:28-kor történt. A behavazott kazahsztáni indítóhelyről a MEASAT-3 az Egyenlítő fölé, a 91,5° keleti hosszúságnál levő geostacionárius pozíció felé vette az irányt. A rakéta Breeze-M végfokozata rendben működött: egy sor manővert követően, a start után több mint 9 órával a megfelelő geostacionárius transzfer pályára állította hasznos terhét.

A MEASAT-3 két, már működő társához csatlakozik, pozíciója megegyezik az 1996-ban indított MEASAT-1-ével. Tervezett élettartama 15 év. A kommunikációs berendezések (24 C-sávú és ugyanennyi Ku-sávú transzponder) segítségével Kelet-Európától Ausztráliáig több mint száz ország érhető el februártól. Távközlési szolgáltatásait főleg az ázsiai országokban lakók veszik majd igénybe. A MEASAT-3 által lefedett térségben él az emberiség 70%-a. A most felbocsátott holdat a Boeing építette. A malajziai MEASAT cégnek jelenleg még két újabb mesterséges holdja készül.

A Proton hordozórakétáknak idén már nem lesz több kereskedelmi indítása. A következő év a kanadai Anik-F3-mal kezdődik. Viszont orosz állami megrendelésre idén december 25-én tervezik indítani a legújabb három GLONASSZ navigációs mesterséges holdat. (Kép: ILS)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021