Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sikeres Proton-indítás
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Orosz hordozórakéták - 2006.08.07 08:27.)

Az öt hónappal ezelőtti kudarc után most újra Breeze-M végfokozattal indult a hordozórakéta, ezúttal teljes sikerrel: a Hot Bird-8 műsorszóró hold már Föld körüli pályán kering.

A február utolsó napján startolt szaúd-arábiai ARABSAT-4A hold a Breeze-M fokozat hibájából nem érte el a megfelelő magasságú pályát, s azóta már úgy irányították, hogy megsemmisüljön a légkörben. A mostani megrendelő a műsorszóró holdakat üzemeltető, párizsi székhelyű EUTELSAT szervezet volt. A Hot Bird sorozat legújabb, 8. számú példánya közép-európai idő szerint augusztus 4-én 23:48-kor emelkedett a magasba Bajkonurból. Kilenc óra elteltével érte el a kívánt átmeneti pályát.


A 4,9 tonnás starttömegű Hot Bird-8 az EUTELSAT eddigi legnagyobb műholdja. Az EADS Astrium építette hold 64 Ku sávú transzponderrel geostacionárius pályán, a keleti hosszúság 13. foka fölött fog működni, kiváltva a 20 transzponderrel rendelkező Hot Bird-3-at. Feladata októbertől 950 televíziós és 600 rádiós adás közvetítése lesz Európába, Észak-Afrikába és a Közel-Keletre.

Az amerikai-orosz International Launch Services (ILS) cég, amely az orosz Proton és az amerikai Atlas rakéták kereskedelmi értékesítésével foglalkozik, a Protonnal legközelebb az új ARABSAT-4 holdak második példányát indítja – ezúttal remélhetőleg baj nélkül. Még ebben az évben várható a MEASAT-3 malajziai távközlési hold startja is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024