Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sikeres volt az idei év első startja
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Üzlet és munkahely - 2004.01.11 09:06.)

Néhány órával ezelőtt a Sea Launch szervezet Zenyit rakétája a Csendes-óceán vizéről sikeresen állította pályára a Telstar-14/Estrela do Sul-1 távközlési műholdat. A műhold elsősorban Brazília lakosságát fogja szolgálni.

Közép-európai idő szerint január 11-én, hajnali 05:13-kor sikeresen startolt a Sea Launch vállalat Odyssey nevű úszó-platformjáról az amerikai-orosz-ukrán együttműködésben kifejlesztett Zenyit SL rakéta. 13 és fél perccel később a rakéta utolsó fokozata, és a rászerelt műhold elérte a parkolópályát. 36 perccel ezután ismét begyújtották a végfokozat hajtóművét, amely ekkor – hat perces működéssel – a körpályát egy igen elnyúlt ellipszis pályává (36 000 km-es legnagyobb és 760 km-es legkisebb Föld-távolsággal) alakította. A következő kritikus fázis a start után 65 perc 49 másodperccel történt, amikor leválasztották a műholdat a végfokozatról, és ezzel a Sea Launch szempontjából be is fejeződött 12. rakétaindításuk.


Megérkezik a műholdat rejtő orrburkolat

Hét perccel később a műhold bejelentkezett az irányítóknak, és ezzel megkezdődhetett az a több napos manőversorozat, melynek eredményeként a műhold – immár saját rakétahajtóművével – az ellipszis pályát 36 000 km magas körpályává alakítja.

Közel egy hét múlva a Telstar-14/Estrela do Sul-1 eléri végső pozícióját a 63 fok nyugati hosszúság és az Egyenlítő metszéspontja felett, 36 000 km magasan. A műhold innen elsősorban Brazília távközlési rendszerét “erősíti”, de egyes nyalábjai a dél-amerikai térséget is kiszolgálják, sőt – a Boeing Connexion által kiépítés alatt álló és - a repülőgépeken utazók számára létrehozott fedélzeti email/internet szolgáltatásba is “beszáll”. A 4694 kg induló tömegű műholdon összesen 41 Ku-sávú transzponder (átjátszó) található, tervezett élettartama 15 év.


A rakétát a szállító és irányító hajóról átrakják
az Odyssey indítóplatformra

A mostani start az igazán nemzetközi Sea Launch szervezet 12 indítása volt 1999 márciusa óta, egyben a 11. sikeres. A Sea Launch által használt Zenyit rakéta és annak végfokozata orosz-ukrán együttműködésben készül, a vezérlő elektronika és az orrburkolat amerikai gyártmány. Szintén amerikai az indítást irányító földi (pontosabban hajófedélzeti) központ. Az irányítást végző hajót norvég cég építette, és szintén ők alakították ki egy használaton kívüli olajfúró platformból az úszó indítóállást. A hajó és az úszó indítóplatform általában Long Beach-ben (Kalifornia, USA) horgonyoz, és csak az indításokhoz fut ki nemzetközi személyzettel, nemzetközi vizekre, majd pontosan az Egyenlítő “felett” állva (azaz az elérendő pálya szempontjából legelőnyösebb helyről) történik az indítás.Ilyennek látszott a start az irányítóhajó fedélzetéről

Forrás: www.sea-launch.com

Képek: Sea Launch

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024