Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb európai és indiai távközlési műholdak
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, India a világűrben - 2003.09.28 11:21.)

A ma hajnalban indított európai Ariane 5 rakéta az első európai holdszondán (SMART-1) kívül pályára állította az európai e-Bird, és az indiai INSAT-3E távközlési műholdat is.


Az európai e-Bird műholdat (balra) a Boeing építette az Eutelsat távközlési szervezet részére, és kifejezetten nagysebességű, szélessávú Internet szolgáltatásokra szánták. A tíz éves működésre tervezett, Boeing 376HP típusú műholdat, a 33 fok keleti geostacionárius pozícióba fogják manőverezni. Innen a hengeres műhold a szervezet szinte valamennyi tagországát Törökországtól Norvégiáig és Spanyolországig képes lesz kiszolgálni.


Az INSAT-3E (jobbra) az INSAT-3 típusú indiai műholdcsalád negyedik tagja. A 2750 kg start-tömegű távközlési hold 24 ún. normál C-sávú és 12 ún. kiterjesztett C-sávú transzpondert (átjátszót) hordoz. A műholdat az Ariane 5 előszőr egy 650 x 36 000 km-es geostacionárius átmeneti pályára állította, ahonnan azután saját apogeum hajtóművével (LAM – Liquid Apogee Motor, azaz folyékony hajtóanyagú apogeum hajtómú) éri majd el a végleges, 36 000 km magas körpályát. A műholdat az 55 fokos keleti geostacionárius pozícióban fogják “rögzíteni”, tervezett élettartama 12 év.
Az INSAT műholdrendszer pályafutását még 1983-ban kezdte, és mára az Ázsia-Óceánia térség legjelentősebb nemzeti távközlési műholdrendszerévé nőtte ki magát. India jelenleg az INSAT rendszerben már összesen hat műholdat (INSAT-2E, INSAT-3A, INSAT-3B, INSAT-3C, KALPANA-1, és a kísérleti GSAT-2) üzemeltet. Ezen műholdak mindegyike végez távközlési feladatot (összesen 120 különféle átjátszó-csatornát biztosítva!), de a rendszer legtöbb tagja más, a mindennapi élet szempontjából nélkülözhetetlen kapacitással is rendelkezik. A műholdak többsége meteorológiai, katasztrófa-monitoring, vagy éppen kutató-mentő szolgálatok munkáját is segíti, fedélzeti távérzékelő és kommunikációs eszközeivel és adataival. A sorozat következő, - és egyben utolsó - tagja az INSAT-3D lesz, - indítása 2004-2005 folyamán várható. India célja, hogy 2007-re összesen legalább 200 saját műholdas átjátszó csatornával rendelkezzen.

Források: boeing.com, isro.org, spacedaily.com, spaceflightnow.com

Fotók: Arianespace, Boeing, ISRO

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024