Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Marsi kenyér zöldparadicsom-dzsemmel
(Rovat: Különös találmányok, Kontinensünk hajósai - 2005.06.18 17:07.)

Ez az egyik étel neve azon a menün, amelyet az ESA kérésére állított össze két francia cég, a hosszú időtartamú emberes űrrepülések szempontjait figyelembe véve.

A szakácsok feladata az volt, hogy az űrhajósok számára jóízű, mégis csak néhány alapvető hozzávalóból összeállított ételeket találjanak ki. Az alapanyagok jó részét ráadásul adott esetben a Marson is meg lehessen termelni. Kilenc fő összetevőből kellett kiindulni. Az ételek hozzávalóinak 40%-a olyan anyag kellett legyen, amelyeket az ESA szakértői szerint akár a jövőbeli marsi kolóniák üvegházaiban is termeszteni lehet majd. Ilyenek a rizs, a vöröshagyma, a paradicsom, a szója, a burgonya, a fejes saláta, a spenót, a búza és a spirulina. Az utolsó kivételével – amely egy tápanyagokban rendkívül gazdag algafajta – mind ismerős is. A fennmaradó 60% lehetett a Földről vitt kiegészítés: különféle zöldségek, fűszerek, só, bors, olaj, vaj, cukor, stb.

Az eredmény: tizenegy, ízesnek mondott étel, amelyek alkalmasak lennének egy jövőbeli hosszútávú űrutazás során az utazók élelmezésére. S miért pont 40% a helyben előállítandó élelmiszer aránya? A számítások szerint ekkora mennyiség termesztése során, mintegy „melléktermékként”, az élet fenntartásához szükséges oxigén és víz is előállítható lenne. A finom ételnek az űrutazás, a hosszú bezártság során nem utolsó sorban lélektani jelentősege is van. (A francia konyhán ezek szerint már nem fog múlni az európai emberes Mars-expedíció... - A fordító epés megjegyzése.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021