Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ínyencségek(?) űrhajósoknak - és új eljárások nekünk
(Rovat: Különös találmányok, Kontinensünk hajósai , Új eszközök és anyagok - 2005.01.19 07:57.)

Mit egyenek a jövendő marsutazók? Az űrhajósok élelmezésének megoldása egyben új élelmiszer-kezelési eljárások bevezetéséhez is hozzájárulhat itt a Földön.

A hosszú távolságú űrutazások során - ilyen lehet majd például emberek küldése a Marsra - rendkívül fontos a változatos és egészséges táplálkozás. Tavaly októberben egy párizsi élelmiszeripari kiállításon az ESA is bemutatkozott legújabb kutatási eredményeivel.

Az űrügynökség összefogott egy francia céggel olyan űrétel-receptek kitalálására, amelyek elkészítéséhez korlátozott számú nyersanyag szükséges. Ezek ráadásul olyanok, hogy akár egy idegen bolygón is meg lehetne őket termelni. Az űrhajósok - például a Nemzetközi Űrállomás lakói - jelenleg teljes egészében a Földről vitt élelmiszerrel táplálkoznak. Egy hosszú ideig, kb. két évig tartó marsutazás - 6-6 hónap oda- és visszaút, 12 hónap ott-tartózkodás - során azonban ez túl sok rakteret igényelne. A cél az, hogy az elelmiszer-alapanyagokat út közben 5-10%, a Marson 40-50% erejéig helyben állítsák elő. Minél kevesebb ennivalót kell a Földről magukkal vinni, annál jobb.

Egy másik megoldandó probléma az ételek elkészítése a helyben termelt alapanyagokból - hiszen külön szakácsot nem terveznek magukkal vinni... Az ennivalónak természetesen egészségesnek és táplálónak kell lennie, hiszen nem csak az űrutazók túlélését, de a munkavégzésüket is lehetővé kell tenni. Jelenleg nyolcféle növénnyel kísérleteznek, de a választékot valószínűleg bővíteni kell majd. Az sem elhanyagolható szempont a tervezéskor, hogy az űrhajósok nem vihetik magukkal a modern konyhai felszerelések teljes arzenálját sem.

Az űrtechnológia az élelmiszerek kezelésében is egyre fontosabb szerepet játszhat a Földön. Az említett kiállításon példaképp bemutatták azt a hűtött üdítőitalok tárolására alkalmas eszközt, amelyet Henri Pescarolo autóversenyző is használt a 2003-as Dakar Rally alkalmával. Az italt percek alatt 15 fokal, egy centiliter víz elpárologtatása révén lehűtő tartály viselkedését a gyártó cég az ESA űrkutatási alkalmazásokra kifejlesztett numerikus szimulációs eljárásának alkalmazásával tökéletesítette.

Az újszerű EASY2COOL hűtőrendszer eredetijét az ESA földi állomásai egyes berendezéseinek hűtésére, illetve műholdak részegységeinek földi szállítása során, azok hidegen tartására használta. A rendszer működésének fizikai alapja egyszerű: az anyagok egyes halmazállapot-változásaik (például megolvadásuk) során energiát nyelnek el, miközben a hőmérséklet nem változik. (Jó példa erre a jégkockákkal teli víz, amely óvatos melegítés közben mindvégig 0 fokos, amíg az összes jég el nem olvad.) Az egy olasz cég vezetésével kifejlesztett hűtőrendszer két változata - megfelelően választott speciális anyagok felhasználásával - képes 8 óra hosszan -26°C, vagy 33 óra hosszan +4°C hőmérsékleten tartani a kamionokban szállított élelmiszereket, ezalatt nincsen energiafogyasztása és mozgó alkatrészekkel sem rendelkezik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024