Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Síléc és Rosetta
(Rovat: Különös találmányok, Új eszközök és anyagok , Rosetta üstökösprogram - 2004.04.20 13:49.)

Az ESA Rosetta üstököskutató szondájának egy műszeréhez kifejlesztett stabilizáló eljárás – ha sílécre alkalmazzák – rekordsebességű lesiklást tesz lehetővé.

Az akár 255 km/h sebességre is képes sífelszerelést gyártó francia cég az ESA-val összefogva megtalálta a módját, hogyan csökkentse a sílécek vibrációját. (A rezgések a légellenállás után a legfontosabb akadályt jelentik a lesikláskor.) Így a lécek egy kicsit még jobban csúsznak, s ez elegendő lehet a fennálló sebességi világrekord megdöntéséhez.

A síléc és a hó felszíne között egy vékony vízréteg keletkezik – emiatt csúszik a sí. A léc alsó felületén a súrlódás nyomán keletkező hő olvasztja meg a havat. A fejlesztőmunka során azt vizsgálták, hogy a vízréteg hogyan reagál a síléc vibrációjára. A tesztek során pontos gyorsulásmérő műszerekkel hét ponton figyelték a sílécek mozgását, és azonosították a legnagyobb rezgéseket. Elsőként a legjellemzőbb vibráció kiküszöbölését tűzték ki célul. Ehhez egy olyan eszközt építettek be a lécekbe, amelyet eredetileg a Rosetta MIDAS műszere számára fejlesztettek ki, és ma már az űrszonda fedélzetén utazik a Csurjumov-Geraszimenko üstökös felé.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023