Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Adatbányászat
(Rovat: Környezetünk védelme, Navigáció és térképészet , Amerikai távérzékelő műholdak - 2024.03.20 06:15.)

Gazdasági szereplők a mesterséges intelligencia fokozottabb használatát sürgetik, hogy a műholdas adatokból minél több és hasznosabb információt nyerjenek ki.

Napjainkban különböző magáncégek csaknem 1200 földmegfigyelő műholdja gyűjti folyamatosan az adatokat. Az iparág szereplői eddig elsősorban a védelmi és felderítő kormányzati szervekre, és az azoktól kapott szerződésekre támaszkodtak. Újabban megpróbálják eladni szolgáltatásaikat az éghajlattal foglalkozó felhasználóknak is. Legalábbis ezt állapította meg a davosi Világgazdasági Fórum és a Deloitte tanácsadó cég közös jelentése.

A földmegfigyelő műholdakat üzemeltető cégek erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy más vállalatokkal, illetve nonprofit és egyéb szervezetekkel megismertessék, mi mindenre használhatók a műholdjaikkal gyűjtött adatok, és azok hasznosításában milyen szerepet játszhat a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás. Bár a hagyományos, felderítési alkalmazások iránti kereslet is folyamatosan nő, emellett egyre erőteljesebben jelenik meg az igény, hogy a műholdas adatokat az éghajlat, a fenntartható fejlődés és a precíziós mezőgazdaság céljaira is hasznosítsák. Ezt a célt szolgálják a szén-dioxidot és más üvegházgázokat monitorozó berendezések, amelyek egyre gyakrabban kerülnek fel a magáncégek műholdjaira is.

Bár a kormányzati szervek, például a NASA és a NOAA óriási adattömeget bocsát térítésmentesen a felhasználók részére, de eközben egyre újabb, speciális igények merülnek fel, például a metánkibocsátás követése, amihez új technológiákra van szükség. Eközben a magáncégek megpróbálják bemutatni szolgáltatásaik kereskedelmi értékét. Ennek érdekében az iparági szereplők és a befektetők az elmúlt évtizedben több milliárd dollárt fordítottak egy felhasználói bázis kiépítésére.


A NASA tudományos küldetései betekintést engednek a földi éghajlat változásaiba – bár ez a Space News cikkét illusztráló, éjszakai műholdfelvételekből összeállított, egyébként látványos képen a legkevésbé sem látszik. (Kép: NASA)

A Világgazdasági Fórumon a földmegfigyeléssel foglalkozó panelben arra a következtetésre jutottak, hogy folytatni kell a párbeszédet az adatszolgáltatók, a felhasználók és a finanszírozók között. Emellett a mesterséges intelligencia fejlődése az alkalmazások új területeit nyithatja meg.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024