Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A BlueWalker-3 fényessége
(Rovat: Környezetünk védelme, Lássuk és halljuk egymást - 2022.12.16 06:15.)

A műhold antennája akkora, mint egy közepes lakás alapterülete. Már így is az egyik legfényesebb objektum az éjszakai égen, és ez még csak a kezdet.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) a sötét és csendes égboltot a műholdseregek zavaró hatásától megóvni próbáló központja (CPS, Center for the Protection of the Dark and Quiet Sky from Satellite Constellation Interference) sajtóközlemény formájában hivatalos tiltakozást tett közzé a szeptemberben felbocsátott BlueWalker-3 műhold fényszennyező és rádiózavart okozó hatása miatt. Az alábbiakban – kiegészítésképpen – Brad Young, a CPS munkatársának a Space Review portálon megjelent, a jelenséget adatokkal alátámasztó írását foglaljuk össze.


A BlueWalker-3 immár Föld körüli pályán, kinyitott antennával. (Kép: AST SpaceMobile)

Young beszámol arról, hogy a CPS a műholdseregek okozta zavaró hatások monitorozására és a káros hatások csökkentése érdekében tanácsadó testületként jött létre. Az első aggodalomra okot adó fejlemény a Starlink műholdsereg tagjainak pályára állítása volt. Ehhez azóta további szolgáltatók újabb műholdjai csatlakoztak, és a tendencia nem látszik lassulni. A helyzetet az optikai és a rádiótartományban egyaránt riasztónak nevezi, egyrészt azért, mert a műholdseregek hatása korlátozza a sok millió dolláros költséggel létesített óriástávcsövek használatát, másrészt, mert megnehezíti a földközeli kisbolygók (NEO) szisztematikus észlelését, felfedezését. A Starlink esetében történtek biztató lépések a műholdak fényességének csökkentése érdekében, más szolgáltatóknál azonban nem látszik ez a törekvés.


A BlueWalker-3 elhaladása a Kitt Peak Nemzeti Obszervatórium 4 méteres Nicholas U. Mayall-távcsöve fölött. A háttérben Tucson (Airzona) fényei látszanak. (Kép: KPNO / NOIRLab / IAU / SKAO / NSF / AURA / R. Sparks)

A korábbinál is aggasztóbb helyzetet vetít előre az AST SpaceMobile cég BlueWalker-3 műholdjának szeptemberi pályára állítása, mert annak antennája 64 m2-es felületével az eddigi legnagyobb kereskedelmi célú távközlési antenna a világűrben. Ez a műhold csak kísérleti prototípus, a várható helyzetet a szerző veszedelmesnek nevezi, ha a tervezett rendszer 168 műholdja pályára kerül. A BlueWelker-3 megfigyelése alapján a szerző megállapította, hogy a műhold az antenna teljes kinyitása előtt viszonylag halvány, leginkább csak binokulárral látható objektum volt, az antennafelület teljes kinyitását követően fényessége jelentősen nőtt. Young saját megfigyeléseinek összegzését az alábbi táblázat tartalmazza. Nem tartalmazza a táblázat azokat a fényességnövekedéseket, amelyek akkor és ott léphetnek fel, ahová az antenna éppen visszatükrözi a napfényt (amint az régebben az Iridium műholdak első generációjánál gyakran előfordult).


Brad Young mérései szerint a BlueWalker-3 átlagos fényessége az antennák kinyitásával mintegy 9-szeresére nőtt. (Forrás: Brad Young, The Space Review)

Young megállapította, hogy a műhold (távolságára és fázisára korrigált) fényessége az antenna kinyitásával mintegy kilencszeresére nőtt, 5,06 magnitúdóról 2,68 magnitúdóra. Adatai megerősítik, hogy legrosszabb esetben a műhold fényessége 1 magnitúdó körül lehet, vagyis az égbolt legfényesebb objektumai közé tartozik. Csak néhány mesterséges égitest fényesebb ennél, elsősorban a Nemzetközi Űrállomás és az új kínai űrállomás. A fő probléma a szerző szerint az, hogy a prototípus BlueWalker-3-at követő, sorozatban, üzemszerű használatra készülő műholdak (BlueBirds) antennafelülete még nagyobb lesz, és ezekből 168 darabot szándékoznak pályára állítani, ugyanis a telefonos szolgáltatás biztosításához és a minőség fenntartásához a földfelszín bármely pontjáról nézve legalább két műholdnak kell a horizont fölött látszania. Mivel a műholdak várhatóan mintegy 100-szor fényesebbek lesznek a Starlink műholdaknál, ezért annak a veszélye is fennáll, hogy kárt tehetnek a nagy távcsövek érzékeny képalkotó rendszereiben.

A BlueWalker-3 elhalad a Deneb mellett, a műhold fényessége 0 és 1 magnitúdó közötti. (Forrás: Kevin Fetter, YouTube)

A helyzet megoldása érdekében az IAU CPS tárgyalásokat kezdett a felbocsátó vállalattal (AST SpaceMobile). A műszaki megoldás keresése mellett szorgalmazzák, hogy a kormányok korszerűsítsék űrpolitikájukat, és a felbocsátási engedélyek kiadásánál alaposabban mérlegeljék a műholdseregek és más fényes objektumok veszélyeit. Emellett a CPS folytatja a kutatást, hogy a műholdseregek rádiócsillagászatra gyakorolt, eddig még kevésbé ismert zavaró hatását felmérjék. Jó irányba tett lépésként értékeli a szerző az FCC (korábbi cikkünkben említett) űrirodájának létrehozását.

A CPS folytatja a Starlinkek figyelését, különös figyelmet fordít a BlueWalker/BlueBird rendszerre, valamint felkészül az Európai Unió tervezett biztonsági műholdrendszere (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite, IRIS2) és az ugyancsak tervezett kínai Guawong rendszer okozta potenciális problémákra.

Végül felhívja a figyelmet arra, hogy a CPS várja azok jelentkezését, akik, illetve amely szervezetek a tudományos igényű megfigyelésekkel szeretnek csatlakozni a műholdak követéséhez. Az előrejelzéseket illetően a heavens-above portálra utal, saját honlapján pedig további segítséget kínál a megfigyelőknek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024