Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Műholdak, erdők, felhők
(Rovat: Környezetünk védelme, Időjárás és előrejelzése - 2021.08.09 07:15.)

Egy friss, műholdas földmegfigyelési adatokon alapuló tanulmány szerint az erdőknek még fontosabb szerepük lehet a klímaváltozás elleni harcban, mint eddig gondoltuk.

Közismert, hogy az erdők segítenek megkötni a levegőben található szén-dioxidot. E gáz koncentrációjának az ipari forradalom ideje óta tartó növekedése, az üvegházhatás erősődése tehető elsősorban felelőssé a globális átlaghőmérséklet folyamatos emelkedéséért. Az erdők azonban nem csak a szénnek a biomasszában való megkötése szempontjából lehetnek fontosak, de az alacsony szintű felhőzet képződését is elősegítik. Ezzel pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a felszínt kevesebb napsugárzás érje.

A Nature Communications folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerzői a felhőborításra vonatkozó globális műholdas adatok elemzésével arra a következtetésre jutottak, hogy világszerte a vizsgált területek kétharmadánál az új erdők telepítésével növelhető lenne az alacsony szintű felhőzet képződése, ami összességében hűtő hatással volna az éghajlatra. A vizsgálatokból továbbá az is kiderült, hogy a hatás mértéke függ az erdők típusától is. Európában a felhőképződés szempontjából hasznosabbak az örökzöld tűlevelű erdők, mint a lombos fákból állók.


A felhőborítottság változása Európa területén a lombhullató (balra) és tűlevelű (jobbra) fákból álló erdők esetén. (Kép: ESA)

Ugyanakkor télen és tavasszal az északi féltekén (Észak-Amerikában, Oroszországban, Európa keleti részén), amikor hosszabb időn át hó borítja a felszínt, a felhőképződés csökkenhet az erdők fölött, az erdőborítás nélküli területekkel összehasonlítva. Nyáron viszont itt a növekedés elérheti az 5%-os mértéket. A kutatók nem csak a mérsékelt égövi területeket vizsgálták, és előfordult olyan hely, ahol az erdők hatására akár +15%-os felhőborítás-változást figyeltek meg.

A tanulmányhoz az Európai Űrügynökség (ESA) éghajlat-változási kezdeményezése (Climate Change Initiative, CCI) keretében szolgáltatott nagyfelbontású felhőborítási adatokat használták. Műholdas távérzékeléssel nyert, az egész Földre kiterjedő, megbízható felhő- és felszínborítási adatok nélkül egy ilyen kutatás nem volna lehetséges.

A kutatócsoport hangsúlyozza, hogy amikor erdőtelepítésről, a meglevő erdők helyreállításáról vagy az erdőirtás megállításáról van szó, akkor nem csak a szénmegkötő szerepüket kell figyelembe venni, hanem az erdők helyi mikroklímára gyakorolt hűtő és csapadéknövelő hatását is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021