Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Közös éghajlatkutatás
(Rovat: Környezetünk védelme - 2021.07.24 07:15.)

A NASA és az ESA megállapodott abban, hogy az éghajlatváltozás pontosabb megismerése érdekében a jövőben fokozottan együttműködnek a tudományos földmegfigyelő programjaikban.

A két űrügynökség vezetői erről írtak alá közös nyilatkozatot július 13-án tartott virtuális értekezletükön. Az együttműködés a küldetések, a tudományos kutatás és az alkalmazások szintjére egyaránt kiterjed. Mint Bill Nelson, a NASA főigazgatója elmondta, véleménye szerint ez az egyezmény kijelöli a jövőbeni nemzetközi együttműködés kereteit, hogy klímaváltozás legsúlyosabb kihívásaira megfelelő választ lehessen adni, nemcsak az Egyesült Államok és Európa, hanem az egész világ javára.

A NASA és az ESA már eddig is együttműködtek a földmegfigyelés területén (is). Az egyik legújabb példa erre a Sentinel–6 program a tengerszint három évtizede folyó mérésének folytatására. A programban a NASA és az ESA mellett amerikai részről a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), európai részről pedig az Eumetsat és a francia űrügynökség, a CNES is részt vesz. A program első műholdját, az Európában épített, és a NASA egykori földtudományi igazgatójáról, Michael Freilichről elnevezett műholdját a NASA 2020 novemberében állította Föld körüli pályára.


A Sentinel–6 Michael Freilich az ESA és a NASA közötti együttműködésben valósult meg, de az ESA és az EU közös, Copernicus programjának része. A NASA és az ESA július 13-án földmegfigyelési együttműködési megállapodást kötött, amely tovább szélesíti és mélyíti a közös munka kereteit. (Kép: NASA)

A most kötött megállapodás ennél szélesebb körű együttműködést tesz lehetővé, amely kiterjed a küldetések előkészítésére és az egyéb kutatási tevékenységekre is. Példa erre az a küldetés, amelyet a két űrügynökség közösen tervez a víz körforgásának tanulmányozására, a GRACE FO (Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On) küldetés folytatásaként.

A földmegfigyelés, és azon belül az éghajlatváltozás vizsgálata mindkét űrügynökségnél kiemelt jelentőségű terület. A NASA május 24-én jelentette be, hogy a 2018-as évtizedes áttekintő tanulmány (decadal survey) ajánlásai nyomán Earth System Observatory néven földmegfigyelő küldetések új sorozatát tervezi indítani. Ennek megfelelően a májusban benyújtott költségvetési tervükben a 2022-es pénzügyi évre a földtudományi költségvetésük 250 millió dolláros megemelését kérték, amit a Képviselőház költségvetési bizottsága elfogadott.

Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója az ESA Tanács júniusi ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ESA az EU-val is együttműködik a Copernicus földmegfigyelési programban, amelynek űrszegmensét a Sentinel műholdak alkotják. Ő is hangsúlyozta, hogy a NASA-val most megkötött megállapodás alapja a több mint egy évtizede folyó, kiváló együttműködés, amelyen belül a megállapodás új lehetőségeket nyit.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024