Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Két év után ismét argentin radarműhold
(Rovat: Környezetünk védelme, Katasztrófák ellen - 2020.08.31 07:00.)

A SAOCOM-1B földmegfigyelő műhold a SpaceX Falcon-9 rakétájával indult Cape Canaveralből.

A SAOCOM-1 (Satélite Argentino de Observación COn Microondas) sorozatú műholdak L-sávú (1,275 GHz frekvencián működő), az apertúraszintézis elvét használó radarméréseket végeznek a Föld felszínének feltérképezésére, alacsony Föld körüli pályáról. A technika a nap 24 órájában, éjjel-nappal alkalmazható, sőt a felhős és borús idő sem zavarja, mint az optikai földmegfigyelő űreszközöket. A SAOCOM-1A és -1B üzemeltetője Argentína nemzeti űrügynöksége (CONAE). A SAOCOM-1B a floridai Cape Canaveral 40-es starthelyéről indult augusztus 31-én, magyar idő szerint 1:19-kor, két kisebb űreszközzel (Tyvak-0172 és GNOMES-1) társbérletben.

Úgy volt, hogy a Kennedy Űrközpont közeli 39A indítóállásáról csupán mintegy 9 órával korábban egy másik Falcon-9 rakéta is startol, de az újabb 60 Starlink műhold mostani felbocsátását a kedvezőtlen időjárás végül meghiúsította. Így hát ezé a starté lett a „dicsőség”, hogy a SpaceX kereken századik startkísérlete legyen, beleszámítva a kevésbé sikeres Falcon-1 rakétával 2006-ban megkezdett próbálkozásokat is. Még egy kis statisztika: a mai a 94. Falcon-9 start volt a kétfokozatú hordozórakéta 2010-es bemutatkozása óta, és a SpaceX 14. indítása ebben az évben.


Ennek a rakétának az újra hasznosítható első fokozata negyedik alkalommal landolt, ezúttal a szárazföldön. (Kép: SpaceX)

A SAOCOM műholdak céljai között szerepel a talaj nedvességtartalmának mérése, az adatok használata a termés becslésére, árvizek vagy aszályok előre jelzésére. Továbbá tengeri olajfoltok, erdőtüzek detektálása, árvizek és más természeti vagy ember okozta katasztrófák megfigyelése, a következmények elhárításának segítése. A SAOCOM-1A volt az első, a SAOCOM-1B pedig a második Argentínában épült radaros távérzékelő műhold. A program olasz együttműködésben folyik, kölcsönösen előnyös „adatcserével” a két ország között. Az olaszok az argentin adatokért a COSMO-SkyMed konstelláció adataival „fizetnek”, és fordítva.


A SAOCOM-1A a CEATSA tesztlaborban 2018-ban. (Kép: CONAE)

Az együttműködés a SIASGE projekt keretében zajlik az olasz (ASI) és az argentin űrügynökségek (CONAE) között. A SIASGE (Sistema Italo-Argentino de Satélites para la Gestión de Emergencias / Italian-Argentine System of Satellites for Emergency Management) keretében az argentinok már fejlesztik a következő műhold-generáció (SAOCOM-2) két, A és B jelű tagját.


A SAOCOM-1-es holdak tervezési grafikája. (Kép: CONAE)

A SAOCOM 1-es holdak induló tömege mintegy 3 tonna, magasságuk 4,5 méter, míg legnagyobb átmérőjük az indítási helyzetben 3,0 méter. Pályájuk 620 km magas, 99 fokos hajlásszögű és 97 perc keringési idejű. Az üzemanyag nélkül 1600 kg tömegű műholdak tervezett élettartama 5 év. Jellegzetességük a nagyméretű szárnyként kialakított (10,0 x 3,5 m-es, 35 m2-es felületű) radarantenna, illetve a 15 m2-es napelemtábla. A gyűjtött adatokat a soron következő adatfogadó állomás eléréséig a fedélzeten tárolják, majd két nagysebességű (egyenként 150 Mbit/s), X-sávú adatcsatornán küldik le.


A SAOCOM-1 üzemmódjai és képességei. SP = Single Polarization (egyféle polarizáció); DP = Dual Polarization (kétféle polarizáció); QP = Quad Polarization (négyféle polarizáció)

A mostani start különlegessége, hogy 1969 (!) óta nem indítottak műholdat Floridából poláris pályára, az ilyen esetekben általában a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontot használják.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024