Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tisztább levegő – Olaszországban is
(Rovat: Környezetünk védelme, Az emberi élet védelme , GMES - Copernicus - 2020.03.13 18:00.)

A koronavírus-járvány itt is megtette a hatását, műholdas mérések alapján Észak-Olaszországban is jóval kevesebb nitrogén-dioxid kerül a levegőbe.

A Copernicus program Sentinel-5P műholdjának mérései – ahogy korábban Kína esetén – itt is igazolták, hogy a nitrogén-dioxid (NO2), amely elsősorban az ipari termelés és a közlekedés nyomán keletkezik, sokkal kisebb mennyiségben kerül a levegőbe. A hatás egyértelműen a koronavírus-járványnak (COVID-19) tudható be. Ez a Kínából kiinduló és gyorsan terjedő járvány Európában először Olaszország észak részén ütötte fel a fejét. Emiatt szigorú utazási korlátozásokat vezettek be, sok gyárban pedig leállt vagy alacsonyabb intenzitással folytatódik a munka.

A Sentinel-5P Tropomi műszerének mérési adatai alapján készített európai NO2 térképekből összeállított animáció 10 napos csúszóátlagokat mutat a gáz oszlopsűrűségéről, ez a színskáláról μmol/m2 egységben olvasható le. A felölelt időszak idén január 1-jétől március 11-éig tart. Az átlagolásnak azért van értelme, mert a felhőzettől és az időjárási körülményektől függően rövid távú fluktuációk jelen lehetnek az adatokban. (Forrás: ESA)

A műholdas adatok tanúsága szerint az egyébként igen nagy levegőszennyezettséggel jellemezhető Pó-völgyben jelentősen csökkent a nitrogén-dioxid kibocsátása. A Sentinel-5P Tropomi berendezésével lehet a legpontosabb műholdas légszennyezettség-méréseket végezni, nem csak a nitrogén-dioxidra, de például a troposzférikus ózonra, formaldehidre, kén-dioxidra, metánra, szén-monoxidra és a levegőben lebegő aeroszolokra. Az egész Földre kiterjedő mérések eredményei ráadásul a Copernicus nyílt adatpolitikájának köszönhetően bárki számára hozzáférhetők.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értékelése szerint a COVID-19 mostanra hivatalosan is világjárvánnyá vált, világszerte több mint 125 ezer igazoltan megfertőződött emberrel. Kínán kívül a legtöbb megbetegedést eddig épp Olaszországból jelentették.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024