Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Koronavírus – tisztább levegő
(Rovat: Környezetünk védelme - 2020.03.02 07:15.)

Kína fölött a műholdak a levegő nitrogén-dioxiddal való szennyezettségnek drasztikus csökkenését mérték.

2019 végén a kínai Vuhan (Wuhan) városában addig ismeretlen kórokozóval fertőzött tüdőgyulladásban szenvedő betegek tucatjait kellett kezelni. Kiderült, hogy a bajt egy új típusú koronavírus (COVID-19) okozza, amely azóta a világ több pontjára, 50-nál is több országába is eljutott. Bemutatnunk bizonyosan nem kell, hiszen itthon és külföldön napjainkban erről szólnak a vezető hírek.

A koronavírustól megbetegedett emberek kezelése, a járvány terjedésének megakadályozása vagy legalább lelassítása nagy próbatétel elé állítja az egészségügyi rendszereket és a hatóságokat. Még nem lehet sejteni azt sem, milyen káros hatásokkal kell számolni a világgazdaságban. De minden rosszban van valami jó – tartja a népi bölcsesség. Kínában jószerivel megállt az élet, az emberek elővigyázatosságból otthon kell maradjanak, s emiatt töredékére esett az ipari termelés, a közlekedés. Amerikai és európai földmegfigyelő műholdak adatai alapján ennek hatása könnyen kimutatható: jelentősen csökkent a levegő szennyezettsége. Az alábbi térképek a nitrogén-dioxid (NO2) koncentrációját, illetve annak változását mutatják Kína és a környező országok felett.


A NO2 oszlopsűrűsége a színskáláról μmol/m2 egységben olvasható le. Bal oldalt a 2020. január 1–20., jobbra a február 10–25. közötti átlagértékek szerepelnek. Az adatok az európai Copernicus program Sentinel-5P műholdján működő TROPOMI (Tropospheric Monitoring Instrument) berendezéstől származnak, de hasonló értékeket mért a NASA Aura műholdjának OMI (Ozone Monitoring Instrument) műszere is. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / módosított Copernicus Sentinel adatok / ESA)

A nitrogén-dioxid legfőbb kibocsátói a gépjárművek, az erőművek és az ipari létesítmények. Ezek többségének működésében hatalmas fennakadást okozott a koronavírus-járvány. A NASA kutatóinak elemzése szerint – nem meglepő módon – először a vírusfertőzések gócpontjának számító Vuhanban és környékén esett vissza a levegő szennyezettsége. Ott több millió ember mozgását korlátozták a bevezetett óvintézkedésekkel. A csökkenő NO2 szintek aztán fokozatosan egész Kínára kiterjedtek. Fei Liu, aki a levegőminőség kutatásával foglalkozik a NASA Goddard Űrközpontjában, azt mondta, hogy még soha nem tapasztaltak ekkora mértékű csökkenést a troposzférikus nitrogén-dioxid szintjében egy ekkora kiterjedésű területen. A 2008-as gazdasági válság idején sok országban esett vissza az ipari termelés és ezzel összefüggésben a légszennyezés, de a változás fokozatosabb volt. A 2008-as pekingi olimpia idején is látványos volt a javulás. Az a hatóságok korlátozó intézkedései nyomán történt, és jóval kisebb területre, a kínai főváros közvetlen környezetére korlátozódott. Ahogy vége lett az olimpiának, újra a korábbi magasságokba szökött a nitrogén-dioxid koncentrációja a levegőben.

A 2020 eleji visszaesés időben egybeesett a kínai holdújév időszakával is. Ilyenkor – idén január és február fordulója környékén – a szabadságolások miatt általában visszaesik a gyárak termelése. Ugyanakkor most az ünnepek elmúltával sem állt vissza a korábbi emisszió mértéke.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024