Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Fogyó jégtakaró
(Rovat: Környezetünk védelme - 2019.01.15 07:15.)

Az ESA műholdjaival 25 év alatt gyűjtött adatok alapján megállapították, hogy Grönlandon egyre gyorsul a jégolvadás tempója.


Az üvegházgázok emelkedő légköri koncentrációja miatt nő a Föld hőmérséklete, aminek az egyik legdrámaibb jele a sarkvidéki jég olvadása. (Kép: ESA)

A legújabb jégvastagság- és jégmennyiség-vizsgálatokat az ESA ERS, Envisat és CryoSat műholdjai 1992 és 2006 között végzett radaraltiméteres mérései alapján végezték. Az eredményeket az Earth and Planetary Science Letters című folyóiratban publikálták. A radaraltiméterek nagyon rövid radarimpulzusokat bocsátanak ki, amelyek visszaverődési idejéből következtetnek a műhold és a visszaverő felszín (ebben az esetben a jég, de a módszer víz és szárazföld esetén is használható) távolságára. A hosszú időn keresztül végzett mérésekből következtetni lehet a jég mennyiségének csökkenésére.


A Grönlandot borító jégtakaró vastagságának éves változása 25 év altiméteres mérései alapján. (Kép: ESA / Planetary Visions)

A kutatócsoport az ESA Éghajlat-változási Kezdeményezése keretében dolgozott. Eredményeik szerint az 1990-es évek elején csak csekély magasságváltozás volt kimutatható, azonban 2003-tól kezdve egyértelmű a jégtakaró határozott vékonyodása. 25 év adatai alapján látható, hogy a jég mennyisége a sziget nyugati, északnyugati és délkeleti partvidékén fogy a legerőteljesebben. A grönlandi jégtakaró a globális éghajlati rendszer fontos összetevője, mert a jég olvadása nyomán a tengerbe kerülő víz hatással van az Atlanti-óceán északi medencéjének áramlási viszonyaira. A megolvadó jég mennyiségének minél pontosabb mérése azért is fontos, mert ebből következtethetnek a tengerek vízszintjének emelkedésére.


A 2018. április 25-én pályára állított Sentinel–3B műhold altimétere a jégtakaró vastagságának mérésére is alkalmas. A kép alapjául szolgáló (szürke) digitális terepmodell a CryoSat műhold mérései alapján készült, az erre rávitt színes csíkok a Sentinel mérési eredményei. (Kép: Copernicus Sentinel adatok 2018, feldolgozás: ESA)

Legújabban a Copernicus program Sentinel–3 műholdjainak méréseit használják a jégvastagság változásainak követésére. A kutatásokat az ESA Éghajlat-változási Kezdeményezése koordinálja, ahol további 22 alapvető fontosságú éghajlati változó műholdas mérésekből származtatott értékeit követik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021