Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szavannából szójaföld
(Rovat: Környezetünk védelme, Mezőgazdaság - 2018.10.13 07:15.)

A biológiai sokféleségéről nevezetes trópusi füves puszta, a brazíliai cerrado az elmúlt évtizedek során egyre inkább a szójatermesztés helyszínévé válik.

A folyamatot eredményét természetesen műholdképek segítségével is meg lehet figyelni. Brazília szavannás területei az Amazonas folyó és az Atlanti-óceán partjait övező erdőségek között fekszenek. Közel ezer madár- és háromszáz emlősfaj élőhelyéről van szó, többek között itt él a veszélyeztetett jaguár és sörényes farkas.

Nagyrészt itt termelik ugyanakkor a szóját, Brazília egyik legfontosabb exporttermékét is, évtizedek óta nagyobb és nagyobb területeket kanyarítva ki a szavannából. A szójatermesztés a hatalmas ország egyötödét lefedő vidék mezőgazdaságának 90%-át jelenti. A legtöbb szója az ún. Matopiba régióban terem, ami egy betűszó, az itt határos négy állam – Maranhao, Tocantins, Piaui és Bahia – nevének kezdőbetűiből alakult ki.


A Matopiba régióról szeptember 1-jén készült felvétel a NASA Aqua műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszerétől származik. A farmok itt a kép közepén, Bahia állam nyugati határai mentén húzódnak. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / LANCE/EOSDIS Rapid Response)

Minden szántóföldi növény közül a szójával lehet elérni a legnagyobb hektáronkénti fehérjehozamot. A Matopibából származó szójaexport 2010 és 2015 között megduplázódott, 3,5 millió tonnáról 7,1 millióra nőtt. Az előrejelzések szerint 2025-re Brazília megelőzi majd az Egyesült Államokat, mint a legnagyobb szójakivitellel rendelkező ország a világpiacon.

Mondani sem kell, a termelés növekedése a szójaföldek térhódításával is jár, veszélyeztetve a szavanna biológiai sokszínűségét. A mezőgazdasági művelés alatt álló terület 2000 és 2015 között 87%-kal, vagyis közel a duplájára nőtt. Itt az őshonos növényzet helyét a termesztett fajták foglalták el. Az ország tudományos szervezetei 2017-ben arra kérték a kormányt, hogy jogszabályokkal biztosítsa a föld fenntartható hasznosítását, a környezet hatékonyabb védelmét.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024