Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szépek és hasznosak
(Rovat: Környezetünk védelme, Biztonságos közlekedés , Amerikai távérzékelő műholdak - 2017.05.24 07:15.)

A Föld éjszakai területeiről készült űrfelvételek nemcsak látványosak, érdekesek és szépek, hanem hasznosak is.

A NASA Earth Observatory munkatársai katalógusba gyűjtötték a felvételeket, keresik az új alkalmazási lehetőségeket. A NASA kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy néznének ki az éjszakai űrfelvételek, ha azokon csak a mesterséges, tehát az emberi tevékenységből eredő fények lennének láthatók. Ezért megpróbálták a felvételekről eltávolítani a holdfényt, a tüzeket és az egyéb természetes eredetű fényeket. A kutatók a NASA és a NOAA Suomi NPP műholdjának pályára állítása és a műholddal készített éjszakai felvételek 2012 óta tartó szisztematikus gyűjtése óta elemzik az éjszakai fényeket, és olyan szoftvert fejlesztettek, amelyik segít tisztábbá, pontosabbá és könnyebben hozzáférhetővé tenni a képeket. Hasonló munkát végeznek a Földmegfigyelési Műholdak Adat- és Információs Rendszere (EOSDID) kutatói is.


(Kép: NASA Earth Observatory, NASA GSFC)


(Kép: NASA Earth Observatory, NASA GSFC)

A NASA Earth Observatory által nemrég közzétett és cikkünkben bemutatott képek a Föld 2016-os éjszakai fényeit mutatják. Minden hónapban a legjobb felhőmentes felvételeket választották, és ezek egyesítésével állították elő a képeket. Az új módszerükkel újra feldolgoztak 2012-ben készített felvételeket, hogy a változások követhetővé váljanak. Remélik, hogy 2017 végére már naponta képesek lesznek HD minőségű képeket előállítani.


(Kép: NASA Earth Observatory, NASA GSFC)


(Kép: NASA Earth Observatory, NASA GSFC)

Az új térképek elkészítéséhez a kutatók megvizsgálták, hogyan sugározza ki, szórja és veri vissza a fényt a szárazföld, a légkör és az óceánok felszíne. Komoly nehézséget okozott a Hold fázisváltozásai miatt változó fény erősségének figyelembevétele, jóllehet a holdfázisok pontosan számíthatók. Emellett a vegetáció, a felhők, az aeroszolok, a hó és a jég, de még a halvány légköri fénylések (pl. a sarki fény) is megváltoztatják a fényviszonyokat. Módszerük mindezek kiszűrésére alkalmas.

A poláris pályán keringő Suomi NPP nagyjából délután 1:30 és éjjel 1:30 helyi időkor, 3000 km széles sávokban készít felvételeket a Földről. Legfontosabb műszere a látható és infravörös tartományban dolgozó képalkotó radiométer (VIIRS), amely 22 spektrális sávban végez egyszerre méréseket. A Suomi NPP civil tudományos műhold, ezért a felvételei elkészültük után perceken vagy órákon belül elérhetők a tudományos kutatók számára.

A NASA már az éjszakai felvételek automatikus feldolgozását is megoldotta, így azok is órákon belül elérhetők. A Suomi NPP felvételei alapján például azonnal azonosítani lehetett 2016 szeptemberében a Matthew hurrikán nyomán a Karib-szigeteken és az Egyesült Államok délkeleti részén előforduló áramkimaradásokat.

A NASA kutatói számos további lehetséges alkalmazás okán tartják fontosnak a rendszeres éjszakai felvételeket. A képek alapján azonosítható az illegális halászat. Éjjel is követhető a tengeri jég mozgása. Puerto Ricón az éjszakai felvételek segítségével próbálják csökkenteni a fényszennyezést, ezáltal védik a trópusi erdőségek és a tengerparti sávok érzékeny ökoszisztémáját. Amerikai kutatók Szíriáról készült felvételeken elemezték a háború hatását az elektromosenergia-ellátásra és a fények alapján azonosították a lakosság elvándorlását a háború sújtotta területekről. Azzal is kísérleteznek, hogyan lehetne az éjszakai fények és a földhasználati modellek összevetésével pontosabbá tenni az antropogén eredetű szén-dioxid-kibocsátás becslését. A fények vizsgálata alapján követhetők az olyan időszakos változások, mint például az ünnepi díszkivilágítások vagy a lakosság évszakos elvándorlása, ugyanakkor követhetők az egyirányú változások is, például az urbanizáció, a városokból történő elvándorlás, a gazdasági változások és a villamosítás.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024