Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kedvező áramlatok
(Rovat: Környezetünk védelme, Biztonságos közlekedés , GMES - Copernicus - 2017.05.21 08:15.)

Műholdas adatok segítenek optimalizálni a tengerjáró hajók mindenkori útvonalát. A tengeráramlásokat kihasználva hatékonyabb a szállítás és csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

A világkereskedelem 90%-át tengerjáró hajók bonyolítják le. Egyértelmű gazdasági előnyt jelent, ha gyorsabban érnek célba a szállítmányaikkal. Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdas adatokból levezetett információt szolgáltat a tengeráramlatokról, így a pillanatnyi áramlási kép alapján optimalizálható a hajók útvonala. A hajótársaságok 15 méter mélységig követik az áramlásokat, kihasználják a kedvező irányúakat, és igyekeznek elkerülni azokat, amelyek akadályozzák a hajó mozgását.

Az ESA Globcurrent projektje keretében egyesíti a különböző műholdakról származó tengeri információkat: a vízfelszín hőmérséklete, magassága, szél, gravitáció, hogy a hajózást hatékonyabbá tegyék. A műholdas adatokat helyszíni mérésekkel kiegészítve olyan információt adnak a hajózási társaságoknak, amely alapján optimalizálható az útvonal. (Forrás: OceanDataLab / ESA)

Az útvonal tervezéséhez nélkülözhetetlen a pontos előrejelzés, így biztosítható, hogy a hajó késés nélkül érkezzék a célállomásra, és a lehető legkevesebb üzemanyagot használja fel. A korábbi előrejelzések azonban nem mindig voltak ehhez elég pontosak. Ma már azonban a helyszíni mérésekkel kiegészített műholdas adatok alapján eddig soha nem látott pontosságú képet tudnak alkotni a felszínhez közeli tengeráramlásokról.


A tengervíz hőmérséklete és a fontosabb áramlások a világos vonallal jelölt hajózási útvonallal Kínától Gibraltárig. (Kép: OceanDataLab)


Áramlások a Földközi-tenger nyugati medencéjében. A kép bal szélén a Gibraltári-szoros, jobbra fent a Baleárok két kisebb szigete, Ibiza (egy része) és Formentera látható. A színek a vízfelszín hőmérsékletét, a piros nyilak a hajózási útvonal tervezése szempontjából fontos áramlásokat jelölik. (Kép: OceanDataLab)

Az ESA 24 éve dolgozik a Globcurrent projekten. Műholdakról mérik a tengerfelszín pillanatnyi magasságát, a víz hőmérsékletét, a felszín közelében a szél irányát és sebességét, valamint a gravitációs teret. Ezeket egészítik ki a helyszíni mérések eredményeivel. A Globcurrent projektnek köszönhetően közel valós időben állnak a hajózási vállalatok rendelkezésére a szükséges információk, amelyek alapján a világtengerek bármely területén meg tudják tervezni az optimális útvonalat. A projektben az oceanográfiai szakértelmet az Ocean Data Laboratory képviseli, a felhasználói igények minél pontosabb megismerése érdekében pedig a francia CGM–CMA vállalattal működnek együtt.

A műholdas altiméteres mérések megadják a tengerfelszín alakját. Gravimetriai mérésekből ismert, miként torzítják a gravitációs tér egyenetlenségei a vízfelszín alakját (pirossal határolt felület). Ha ezt kivonják az altiméterrel mért tényleges felszínből, akkor megkapják azt a vízfelszínt, amelynek alakját (sárga vonal) a tengeráramlások határozzák meg, így ebből következtetni lehet az áramlásokra. (Animált képsorozat: ESA)

A vállalat az Európát a Távol-Kelettel összekötő útvonalon a korábbi, kevésbé pontos előrejelzések alapján csak 0,4% költségmegtakarítást tudott elérni, a Globcurrent pontosabb előrejelzéseinek köszönhetően ma már az üzemanyag-megtakarítás eléri az 1,2%-ot. Ennek köszönhetően el tudják érni vállalt céljukat, hogy az éves szén-dioxid-kibocsátásukat nem kevesebb mint 180 000 tonnával csökkentsék.


A marseille-i székhelyű CMA–CGM vállalat teherhajói a világtengerek 200 útvonalán közlekednek. A cég az ESA Globcurrent adatbázisa alapján optimalizálja hajói útvonalát. (Kép: CMA–CGM)

Az ESA a szolgáltatás továbbfejlesztését, vagyis a pontosság további növelését tervezi, egyelőre a Copernicus program Sentinel–1, –2 és –3 műholdjainak adatai alapján, amit a jövőben a Sentinel–6 méréseivel is kiegészítenek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024