Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Metánszivárgás azonosítása
(Rovat: Környezetünk védelme, Amerikai távérzékelő műholdak - 2016.08.09 07:15.)

Most először sikerült egy Föld körül keringő műhold mérései alapján azonosítani egy földi metánszivárgást.

A megfigyelést a NASA 2000 óta működő Earth Observing–1 (EO–1) műholdja Hyperion spektrométerével végezték. A szennyező forrás kimutatása azért jelentős, mert a metán az egyik legveszélyesebb, a légkörbe kerülve üvegházhatást okozó gáz.

A szivárgás azonosítása egyelőre csak tudományos eredménynek tekinthető, amit az is mutat, hogy a szerzők cikküket a Geophysical Research Letters című szakfolyóiratban publikálták. A vizsgálat során a helyszíni és a repülőgépről végzett mérések adatait vetették össze az EO–1 műhold mérési eredményeivel. A Hyperion az EO–1 három különböző, az érintett terület fölötti elrepülésekor mérte a vizsgáltban felhasznált adatokat. A Hyperionnal a 2,3 μm körüli infravörös hullámhossz-tartományban 0,01 μm spektrális és 30 méter terepi felbontással vizsgálták a szennyezéssel érintett területet. A munkában a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech), a Német Földtudományi Kutatóközpont (GFZ), valamint a NASA Goddard Űrközpont szakemberei vettek részt.


A NASA ER–2 repülőgépére szerelt, a látható és az infravörös tartományban működő képalkotó spektrométerével (AVIRIS, Airborne Visible/Infrared Imaging Spectrometer) a szivárgó gáztároló fölött 2016. január 12-én végzett mérések eredménye. (Kép: NASA EO)


A NASA EO–1 műholdja 2016. január 1-jei mérései. (Kép: NASA EO)

A súlyos környezetszennyezést okozó ipari baleset 2015 októberében történt a Los Angeles harmincezer lakosú Porter Ranch városrésze közelében működő Aliso Canyon földalatti földgáztárolónál, az Egyesült Államok második legnagyobb ilyen létesítményénél. A gázszivárgás 112 napon keresztül tartott, ezalatt a 2400 méter mélyen fekvő tározóból 97 100 tonna metán és 7300 tonna etán került a légkörbe, ami a tárolt gázmennyiség 3%-a. A szivárgást csak 2016. februárban sikerült végleg elállítani.

A műholdas vizsgálatot végző szakemberek rámutattak arra, hogy most először sikerült egyetlen szennyező forrásból származó metánt a világűrből végzett mérések alapján azonosítani. Az eredményeket fel tudják használni olyan, jövőbeli, érzékenyebb műszerek tervezésénél, amelyekkel részletesebben és folyamatosan lehet majd vizsgálni a légkörbe jutó, emberi tevékenységből eredő metán mennyiségét és forrásait.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024