Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ünnepi fények
(Rovat: Környezetünk védelme, A hét képe - 2014.12.24 12:15.)

Éjszakai műholdfelvételek alapján jól kimutatható, hogyan nő a városi kivilágítás a fő ünnepi időszakokban.

A NASA kutatóinak elemzése az amerikai Suomi-NPP földmegfigyelő műhold VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) műszerének megfigyelésein alapul. Ez rendelkezik egy olyan érzékelővel, amellyel gyenge megvilágítás esetén, a Föld éjszakai féltekéje fölött is tud képeket készíteni. Érzékenysége több tízszerese vagy százszorosa a korábban erre alkalmazható műholdas műszerekének. A látványos éjszakai űrfelvételek mellett, a hosszú távú adatsorok alapján tudományos vizsgálatokra is lehetőséget ad.

A nagy ünnepeket vizsgálva, amilyen például az Egyesült Államokban a hálaadástól a karácsonyon át az újévig terjedő időszak, megállapítható, hogy a nagyvárosok kivilágításának intenzitása – valójában a fényszennyezés, a közvetlenül az ég felé irányuló vagy a szórt fény, ami a Föld körüli pályáról is detektálható – 20-50%-kal megnövekszik. A jelenség nem csak a nyugati kultúrában érhető tetten. Egyes közép-keleti városokban a ramadán idején vannak olyan települések, amelyek több mint 50%-kal fényesednek az év többi időszakához képest.

Az alábbi két kép az USA Texas és Louisiana (fent), illetve Kalifornia, Arizona és Nevada államának, valamint Mexikó egy részének (lent) területeit mutatja. A színkódolás segítségével összevethető a 2012 és 2013 decemberében mért fénykibocsátás a 2012-től 2014-ig eltelt időszak átlagos értékeivel. Minél zöldebb a terület, annál intenzívebb ott az ünnepi kivilágítás.(Kép: NASA EO / Jesse Allen / GSFC / Miguel Román / NASA / NOAA / DoD)


(Kép: NASA EO / Jesse Allen / GSFC / Miguel Román / NASA / NOAA / DoD)

A 2011 végén startolt, alacsony poláris napszinkron pályán keringő Suomi-NPP egy-egy terület fölött helyi időben mindig délután és éjjel fél 2 körül halad el. A VIIRS műszer éjszakai felvételeiből már 2012-ben összeállították egész bolygónk éjszakai mozaikképét. Ehhez természetesen mindenhonnan olyan felvételeket kellett összeválogatni, ahol nem volt a felszínt eltakaró felhőzet. Az éjszaka készült műholdképeken nem csak az emberi települések, ipari létesítmények, kőolaj- és földgázmezők fényei jelennek meg, de a sarki fény, az erdőtüzek és – az újhold időszaka kivételével – a Hold visszaverődő fénye is.

Az ünnepi kivilágítás elemzéséhez egy továbbfejlesztett módszerrel igyekeztek kiküszöbölni minden olyan zavaró hatást a műholdfelvételekről, ami nem az emberi tevékenységgel függ össze. Csak az Egyesült Államok területén 70 nagyváros fénykibocsátását határozták meg napi gyakorisággal. (A hó erős fényvisszaverő hatása miatt csak olyan települések jöhettek szóba, amelyek egész évben mentesek a hótól.) Az elemzés egy kezdeti lépés lehet egy átfogó, a városi energia-felhasználás sajátosságait vizsgáló kutatáshoz. A kivilágítottság mértéke jó jelzője lehet az üvegházhatású gázok helyi kibocsátásának is.

Az eredmények azt mutatják, hogy december folyamán az amerikai városok fényességnövekedése általános jelenség. Még ha egyik napról a másikra nem is érzékelhető jelentős különbség, az ünnepi szezon átlagát az év többi időszakának átlagával összevetve egyértelmű a jel. A „felfényesedés” kevésbé a városok központi, már amúgy is erősen kivilágított részeire jellemző, inkább a külvárosi és kertvárosi, családi házas területekre.

Ezzel az ünnepi aktualitású – bár a környezetszennyezés okán kicsit elgondolkodtató – hírrel szeretnénk kellemes karácsonyi ünnepeket kívánni az Űrvilág minden kedves olvasójának!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024