Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megint Kazahsztán!
(Rovat: Környezetünk védelme, A nemzetbiztonságért , Katasztrófák ellen - 2014.04.30 08:15.)

Két napon belül a második kazah műhold állt pályára. Ezúttal a közép-ázsiai ország első földmegfigyelő holdja, a KazEOSat-1 indult, európai Vega rakétával.

Az előző, Bajkonuri műholdindítás során, április 28-án egy geostacionárius távközlési hold, a KazSat-3 állt Föld körüli pályára. A mostani start akár 24 órán belül is követhette volna, de 29-én egy technikai probléma miatt le kellett állítani a visszaszámlálást Dél-Amerikában, a francia guyanai Kourou űrközpontban. Innen emelkedett fel végül a szilárd hatóanyagú Vega hordozórakéta, április 30-án, magyar idő szerint 3:35-kor. Ez volt a kisebb tömegű terhek indítására készült, legújabb európai hordozóeszköz harmadik repülése.


(Kép: Airbus Defence & Space)

A KazEOSat-1 (a sikeres start előtti jelöléssel DZZ-HR) a kazah kormány megrendelésére készült nagyfelbontású földmegfigyelő űreszköz, 750 km magas pályán működik majd. Tömege 830 kg, gyártója az Airbus Defence & Space (régebbi nevén EADS Astrium). Tervezett alkalmazási területei a megszokottak: nemzetbiztonság, környezetvédelem, katasztrófa-elhárítás. Az általa készítendő felvételek felszíni felbontása 1 m-es lesz. Az Airbus és Kazahsztán megállapodása kiterjedt a műholdat irányító szakemberek kiképzésére, valamint a fővárosban, Asztanában épülő műhold-összeszerelő és tesztközpont kialakításában való részvételre. A program eredményeképpen Kazahsztán önállóan tudja majd végezni a távérzékelő műholdja földi irányítását és a képek feldolgozását.

A mostani volt a Vega rakéta idei első indítása, és az Arianespace negyedik startja Kourouból 2014-ben (a többit Ariane-5 és Szojuz hordozórakétákkal végezték). Kazahsztán neve mellett a statisztikákban immár négy saját műhold áll. Az előző három – köztük a minap pályára állított KazSat-3 – mind távközlési céllal készült. A Földön 2014-ben ez volt eddig a 24. űrindítási kísérlet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024