Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Proba-V munkában
(Rovat: Környezetünk védelme - 2014.02.27 07:15.)

A tavaly indult kis európai távérzékelő műhold kétnaponta ez egész földfelszínt fel tudja mérni.

A Proba-V 2013 májusában indult 820 km magasan húzódó, poláris napszinkron pályára. A kezdeti teszteléseket követően, december elején megindult szolgálatszerű működésének első két hónapjában több mint 5000 felvételt küldött annak a mintegy száz kutatócsoportnak, akik az adataival dolgoznak. Az Európai Űrügynökség (ESA) kis, alig 1 köbméteres térfogatú műholdjának a nevében a V betű a vegetációra utal, mivel az űreszköz fő feladata a növénytakaró változásainak nyomon követése. Pályájának és széles látómezejű kamerájának köszönhetően egy nap leforgása alatt a földfelszín 93%-át, két nap alatt az egész bolygónkat képes feltérképezni.


(Fantáziakép: ESA / ATG Medialab)

A Proba-V adatait biztonsággal használhatják a kutatók, mivel azokat a már régebb óta a Föld körül dolgozó francia Spot-5 adataihoz kalibrálták. Így meg tudják teremteni az adatsor hosszú időtávú folytonosságát. A Proba-V kamerája a felbontás tekintetében túlszárnyalja az elődjén repülő eszközt. Az 1 km-es helyett háromszor élesebb, 333 m-es a felbontása, de a 2250 km széles látómező közepső 500 km-én ez lemegy 100 m-esig. A számok a látható és a közeli infravörös sávokban igazak. A távolabbi (rövidebb hullámhosszú) infravörös tartományban a legfinomabb felbontás kb. 200 m-es.


A Proba-V képe a Gangesz deltavidékéről 2014. február 2-án készült. (Kép: ESA / VITO)

A Proba-V kitűnő teljesítménye valószínűleg a közeljövőben lehetővé teszi 100 m-es felbontású termékek előállítását. Egyelőre a minőség-ellenőrzés folyik. Egy következő Proba műhold előkészületeit, immár ilyen felszíni felbontást tűzve ki célul, már meg is kezdték.

A techológiát azóta sikerült már értékesíteni is. A belga vezetésű konzorcium, amelyik a Proba-V-t építette, egy hasonló műholdat, plusz egy földi állomást szállít Vietnamba. Az űreszköz VNREDSat-1B (Vietnam Natural Resources, Environment & Disaster Monitoring satellite) néven repül majd. A hiperspektrális felvételek fő alkalmazási területe mezőgazdasági és vízgazdálkodási célú földmegfigyelés lesz. A vietnami műhold 640 km magasból ötnaponta repül el egy adott terület felett, látómezeje 100 km széles lesz. Érdekes egybeesés, hogy a Proba-V startjakor a Vega hordozórakéta egy másik utasa a vietnami VNREDSat-1A távérzékelő műhold volt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024