Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

V, mint Vega, vegetáció és Vietnam
(Rovat: Környezetünk védelme, Európa igáslovai a világűrben , Kis űreszközök nagy szerepe - 2013.05.07 07:15.)

Ma elindult az európai Vega hordozórakéta második példánya, rajta a Proba-V kísérleti földmegfigyelő, a VNREDSat-1 vietnami távérzékelő, és az észt ESTCube-1 műholddal.

A start május 7-én, magyar idő szerint hajnali 04:06-kor történt Dél-Amerikából, a Francia Guyanában fekvő Kourou űrközpontból. (A május 4-ére tervezett indítást a légkör magasabb rétegeiben fújó erős szél miatt kellett elhalasztani.) A Vega az Európai Űrügynökség (ESA) új fejlesztésű, viszonylag kis teljesítményű, de kis méretű műholdak alacsony pályára való állítására gazdaságosan felhasználható hordozórakétája. Tavaly februári bemutatkozása, a VV01 jelzésű start alkalmával többek között a magyar Masat-1 nanoműholdat (CubeSat) állította pályára.

A mostani indítással (VV02) még tovább mennek a rakéta majdani rugalmas kereskedelmi hasznosítása irányába. Most először vizsgázott ugyanis a Vespa (Vega Secondary Payload Adapter), amellyel egyszerre több hasznos terhet vihetnek fel és állíthatnak eltérő pályákra. Az adapter most három különböző űreszköz felbocsátásában segédkezett.


A Proba-V a Vespa adapter tetején, mögöttük – még a felhelyezése előtt – a rakéta orrkúpja. (Kép: ESA / Karim Mellab)

Az egyik az ESA Proba-V műholdja. A nevében a V a vegetációra utal. A kis űreszköz az ESA kísérleti Proba (Project for On-Board Autonomy) sorozaténak negyedik tagja. A több látható és infravörös hullámsávban érzékeny fedélzeti kamerája a francia SPOT-4 és -5 távérzékelő holdakban is működő típus miniatürizált, egyben korszerűsített változata, azok megfigyelési programjának folytonosságát biztosítja. A műhold fő feladata a földi növénytakaró változásainak napi szintű megfigyelése. Az adapterrel együtt elsőként levált Proba-V 820 km magas poláris napszinkron pályán működik majd.


A 160 kg-os Proba-V kisműhold Föld körüli pályán. (Fantáziakép: ESA / P. Carril)

Ezután egy komplex, öt gyorsításból álló manőversorozattal a Vega megváltoztatta pályamagasságát és kicsit a pálya hajlásszögét is (98,73°-ról 98,13°-ra). Itt szintén napszinkron pályán, de csak 668 km-es felszín feletti magasságban kering majd a VNREDSat-1A (Vietnam Natural Resources, Environment and Disaster Monitoring Satellite). A 120 kg-os műhold feladata 2,5 m-es felszíni felbontású optikai műholdfelvételek készítése lesz. A cél többek között a természeti erőforrások, a klímaváltozás hatásainak kutatása, a katasztrófa-megelőzés. Építője a vietnami kormány megrendelésére az európai EADS Astrium. Ez már a harmadik vietnami műhold, de az előző kettő távközlési céllal épült. A mostani az első, amely földmegfigyelési feladatot lát el.

A vietnamiéhoz hasonló pályára állított harmadik műhold egy kb. 1 kg-os, egy egységes (1U) CubeSat, Észtország első űreszköze. (Méreteiben tehát a magyar Masat-1-hez hasonló). Az egyetemi építésű miniatűr kísérleti űreszköz – az elsődleges oktatási motiváció és az észt űrtevékenység fejlesztése mellett – műszaki célt is kapott, a napszél ionjait felhasználó ún. „elektromos napvitorla” (e-sail) technológiát próbálja ki. Ha a kísérlet jól megy, végül sikerülhet vele csökkenteni a pályamagasságot, és az ESTCube-1 legfeljebb néhány hónapon belül elég a légkörben.

A Vega hordozórakéta utolsó fokozata feladatai végeztével visszatér a sűrű légkörbe és megsemmisül, hogy ne váljon belőle a hasznos űreszközökre veszélyt jelentő űrszemét.

Az ESA rövid filmje a Proba-V előkészületeiről és feladatáról.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024