Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vietnami műhold indul majd a második Vega rakétával
(Rovat: Környezetünk védelme, Európa igáslovai a világűrben - 2013.01.08 07:15.)

Áprilisban a délkelet-ázsiai ország első távérzékelési célú műholdjával együtt áll pályára az európai Proba-V is.

A francia guyanai Kourou űrközpontból másodjára indul majd az olasz vezetéssel kifejlesztett, kisméretű Vega hordozórakéta. (Mint emlékezetes, a Vega tavaly év eleji bemutatkozása alkalmával állt pályára több kisebb űreszköz mellett a Masat-1, az első magyar készítésű műhold.)


Az első Vega rakéta 2012. februári startja előtt, már az indítóállásban. (Kép: ESA / S. Corvaja)

Vietnami megbízásból az elmúlt években már pályára állítottak két távközlési mesterséges holdat. Most az első vietnami földmegfigyelő holdon a sor. A VNREDSat-1A nevű űreszközt Európában az EADS Astrium cég építi. A Vega rakéta másik hasznos terhe a Proba-V lesz. Ez az Európai Űrügynökség (ESA) Proba (Project for On-Board Autonomy) kísérleti műholdsorozatának legújabb, sorrendben a harmadik tagja. A nevében a V tehát nem római 5-ös számot jelent, hanem utalás a földmegfigyelő műhold elsődleges feladatára, a növénytakaró (vegetáció) megfigyelésére. A kettős starttal egyúttal először próbálják ki a Vega rakéta erre a célra fejlesztett adapterét is. Felül utazik majd, tehát először önállósul a Proba-V, amely kb. 800 km magas poláris napszinkron pályára kerül. Ugyancsak napszinkron pályán, de alacsonyabban (kb. 670 km) kering majd a VNREDSat-1A, amelynek feladata 2,5 m-es felbontású optikai műholdfelvételek készítése lesz. A cél többek között a természeti erőforrások, a klímaváltozás hatásainak kutatása, a katasztrófa-megelőzés.


A 130 kg tömegű vietnami VNREDSat-1A a Föld körül. (Fantáziakép: EADS Astrium)

Az áprilisi start lesz a Vegának az ESA által támogatott öt tesztrepülése közül az első. A remélhetőleg sikeres sorozatot követően a hordozórakéta készen áll majd a kereskedelmi értékesítésre, és bővíti az Arianespace által üzemeltetett Kourou űrrepülőtér rakétakínálatát. Jelenleg az európai gyártású Ariane-5 nehézrakéták és orosz Szojuzok indulnak az Egyenlítő közelében fekvő dél-amerikai bázisról.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024