Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tervezik a GRACE utódját
(Rovat: Környezetünk védelme - 2012.12.07 07:15.)

A Föld gravitációs terét 2002 óta kutató amerikai-német műholdpárost felváltó két űreszközt a NASA az európai EADS Astriumtól rendeli meg. A programmal már késésben vannak...

Az új műholdak azonban bizonyosan később kerülnek majd pályára, mint ameddig az öregedő GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) még húzhatja. Így rövidebb-hosszabb időszak kimarad majd a fontos mérési sorozatból. A GRACE egymástól kb. 220 km-es távolságban, alacsony pályán repülő két műholdból áll. Helyzetüket GPS használatával és mikrohullámú távolságméréssel folyamatosan, nagy pontossággal figyelik. Ebből a Föld gravitációs terének apró változásairól nyerhető információ. A teljes bolygóról havonta elkészített gravitációs térképeket például a jégolvadásnak, a tengervízszint emelkedésének, a talaj víztartalmának a követésére tudják használni. Ezeknek a jelenségeknek a megfigyelésével a klíma változásait szeretnék jobban megérteni. Az adatsor folyamatossága ezért is volna fontos, hiszen hosszú időtávú változásokról van szó.


A GRACE pótlására tervezett két műhold alapvetően ugyanúgy működik majd, és ugyanúgy amerikai-német együttműködésben készül, mint a mostani páros. (Fantáziakép: EADS Astrium)

A már egy évtizede indított GRACE-t eredetileg 5 éves működésre szánták. Mostanra a fedélzeti akkumulátorokkal van a legnagyobb baj. A Föld árnyékban levő, éjszakai oldala fölött már nem is tudnak a műholdakkal méréseket végezni. A pótlást jelentő műholdak mégsem repülhetnek 2017 előtt. Ezeket is 5 év névleges üzemidőre tervezik. Újítás lesz, hogy az egymástól való távolságuk mérésére lézeres módszert is alkalmaznak majd, amitől még nagyobb pontosságot remélnek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024