Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Folytassa, Landsat!
(Rovat: Környezetünk védelme, Mezőgazdaság , Amerikai távérzékelő műholdak - 2012.07.25 10:15.)

A világ legrégebb óta folyó műholdas földmegfigyelési programja most 40 éves.

A sorozat első műholdja 1972. július 23-án indult a kalifroniai Vandenberg Légitámasztpontról, egy Thor-Delta rakétával. Eredeti neve Earth Resources Technology Satellite (a földi erőforrások kutatására szolgáló kísérleti hold) volt, amit később a jobban hangzó, és máig „márkanevet” jelentő Landsat váltott fel. A rendszer – természetesen számos műszaki fejlesztéssel – a mai napig sikerrel üzemel.


A Landsat program napjainkban már nyilvánosan elérhető archívumában fellelhető több mint hárommillió kép közül ez a legelső. A texasi Dallast és környékét mutatja, épp ma 40 éve. A Multispectral Scanner System (MSS) nevű, négy eltérő hullámhosszon érzékeny műszer felvételeiből egy hamis színezésű képet állítottak elő, amelyen a fehér és szürke a beépített vagy sziklás területeket, a piros árnyalatai a különféle növényzetet mutatják. A felszíni felbontás 60 m/pixel. (Kép: NASA Earth Observatory / Robert Simmon / United States Geological Survey)

A négy évtizedes adatsor igen értékes, mivel információval szolgál az ez idő alatt végbement felszínváltozásokról, az emberi tevékenység felszín-átalakító hatásairól – a települések növekedéséről, a mező- és erdőgazdálkodásról. A program célja a műholdas távérzékelés közvetlen társadalmi hasznosításának elősegítése. A széles körű alkalmazások közt megtalálható a környezetvédelem, az energia- és vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, a várostervezés, a katasztrófavédelem és -elhárítás. A Landsat nem pusztán látványos képeket mutat, hanem a látható fény és az infravörös hullámhosszak több tartományában végez méréseket, amiből a szakértők lényeges következtetéseket tudnak levonni.

A Landsat programját az Egyesült Államok földtani szolgálata (U.S. Geological Survey, USGS) irányítja. A NASA az eddigi hét műhold közül hatot sikeresen állított pályára. (A Landsat-6 startja 1993-ban kudarccal végződött). Jelenleg két hold, a még 1984-ben indított Landsat-5 és az 1999-es Landsat-7 működik, bár már egyikük sem hibátlanul. Bőven megérett a helyzet a frissítésre. A folytonosság biztosítására a következő Landsat műholdat (Landsat Data Continuity Mission, LDCM) várhatóan 2013 elején állítják pályára. Sikeres start esetén a Landsat-8 nevet kapja majd.

Az Űrvilág keresőjébe a Landsat szót beírva több mint hatvan olyan régebbi cikkünket is megtalálhatják, amelyben e távérzékelő műholdak adatainak alkalmazásairól van szó.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024