Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nyugdíjazzák az ERS-2-t
(Rovat: Környezetünk védelme, Nyereség a kontinensnek - 2011.07.08 07:15.)

Az ESA 1995-ben indított nagy sikerű földmegfigyelő műholdja befejezte működését. Most alacsonyabb pályára állítják, hogy ne legyen útban és hamarabb megsemmisüljön a légkörben.

Az ERS-2 (European Remote Sensing satellite-2) jelenlegi 800 km magas pályáját egy július 6-án kezdődött, több hétig tartó manőversorozattal 550 km-esre csökkentik. Erre azért van szükség, hogy ne váljon belőle veszélyes űrszemét a már amúgy is zsúfolt régióban, ahonnan az elmúlt 16 évben a megfigyeléseit végezte. A mostani manőverekkel el szeretnék kerülni, hogy a négy évvel előtte indult ikertestvére, a 2000-ben váratlanul tönkrement ERS-1 sorsára jusson, és irányíthatatlanná váljon. Az ERS-2 nyugdíjazásáról szóló döntést nehéz szívvel hozták meg az ESA illetékesei. De 85 ezer Föld körüli keringéssel a háta mögött a műhold már valóban kiöregedett, jócskán túlélve eredetileg tervezett élettartamát. Az új pályamagasságról kb. 25 év alatt jut le a sűrűbb légkörbe, ahol megsemmisül majd.


Történelmi fénykép: az ERS-2 még a felbocsátása előtt, a szerelőcsarnokban. (Kép: ESA)

Az ERS-1 és -2 a maga idejében a legfejlettebb földmegfigyelő műholdak közé tartozott, és az Európai Űrügynökséget (ESA) vezető pozícióba helyezte ezen a kutatási területen. A gyűjtött adatok jelentősen hozzájárultak a légkörről, a szárazföldekről, az óceánokról és a sarkvidéki jégtakaróról szerzett ismereteinkhez. Ugyanakkor a műholdakon kipróbált új technológiai megoldásokat azóta más űreszközökön is sikerrel alkalmazzák. A műholdpáros felszereltsége lényegében azonos volt, az ERS-2-n repült még egy plusz berendezés a légköri ózonkoncentráció mérésére. A két műhold így együttesen 20 éves folyamatos adatsort produkált.

Az ERS-2 egészen hasznos élettartama befejezéséig szolgáltatott értékes mérési adatokat. A legutolsó feladatához olyan pályát jelöltek ki a számára, ahonnan háromnaponként tudott radarmegfigyeléseket végezni a Föld néhány gyorsan változó felszíni alakzatáról.

Mi mással is búcsúzhatna az Űrvilág az ERS-2-től, mint azoknak a korábbi cikkeinknek a gyűjteményével, amelyekben valamilyen hír, kutatási eredmény kapcsán szóba került a műhold.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023