Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Fertő műholdképen
(Rovat: Környezetünk védelme, A hét képe - 2009.11.24 10:00.)

Az Európai Űrügynökség honlapján a hét űrfelvétele a magyar-osztrák határon fekvő tavat és környékét ábrázolja.

A Fertő (németül Neusiedler See) a legnagyobb sztyepptó (síkvidéki, szikes, sós állóvíz) Közép-Európában. Területe mintegy 315 km2. Ebből a nagyobbik rész, 240 km2 Ausztriához, 75 km2 pedig Magyarországhoz tartozik (a kép alján).


A francia SPOT-4 távérzékelő mesterséges hold felvétele három évvel ezelőtt, 2006. október 9-én készült. (Kép: SPOT Image / CNES)

A Fertő jelentős védett természeti érték. Vizes élőhelyein gazdag növény- és állatvilág telepedett meg, s fontos menedék a költöző madarak számára is. A tó környéke ugyanakkor fejlett vidék, több mint 1500 földtulajdonos osztozik rajta. Nincs messze innen az osztrk főváros, Bécs, valamint a magyar oldalon Sopron. A mezőgazdasági parcellákat jelző foltok a műholdképen is jól kivehetők. A Fertő-táj a tóval együtt, mintegy 747 km2-es kiterjedésben a világörökség része, 2001-ben került fel az UNESCO listájára.

A Fertő kialakulását időszámításunk előtt 16 000 környékére teszik. A tó fennállása során legalább százszor teljesen kiszáradt. 1956 óta a vízszintet szabályozzák. A környék klímája kedvez a bortermelésnek.

Az itt bemutatott műholdfelvétel északi részén feltűnik a Duna kék szalagja is. Érdekesség a kép közepén végighúzódó világos, illetve a fölötte, vele párhuzamosan futó sötét csík. Ez egy repülőgép által keltett kondenzcsík, valamint annak árnyéka. (A kondenzcsík és az árnyék egymáshoz viszonyított elhelyezkedéséből gondolkodó kedvű olvasóink megpróbálhatják megbecsülni, hogy a műhold a napnak melyik órájában haladhatott el a terület felett.) A SPOT-4 által készített felvétel felszíni felbontása 20 m.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021