Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Klímakutatás az ISS-ről
(Rovat: Környezetünk védelme, Az űrállomás és kontinensünk - 2009.11.11 08:30.)

Az Európai Űrügynökség (ESA) ötleteket keres a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről végzendő, a klímaváltozás kutatásával kapcsolatos programokhoz.

Az ESA új ötleteket keres arra, hogy a Nemzetközi Űrállomást, mint kísérleti platformot, hogyan lehetne bevonni a globális klímaváltozás kutatásába.


A Nemzetközi Űrállomás a Discovery űrrepülőgépről nézve, miután a két űreszköz megkezdte a szétválást, 2009. szeptember 8-án. (Kép: NASA)

A Nemzetközi Űrállomás (International Space Station,ISS) gyakorlatilag egy folyamatosan, hat fős személyzettel működő, Föld körüli pályán keringő emberes kutatóplatform. Végleges összeszerelése a következő év folyamán történik meg, hogy a továbbiakban egy alacsony pályán keringő többcélú kutatóeszközként működhessen legalább 2015-ig, vagy akár még tovább is. Az európai kutatói közösség már igen sok kísérletben használta az ISS-t az élettudományok és a mikrogravitáció tudományterületén, most pedig a földmegfigyelés és klímakutatás kiterjesztése válik szükségessé. Lehetőség nyílik arra, hogy az űrállomás a globális változások tanulmányozására alkalmas eszközzé váljon, kiegészítve az erre szánt speciális műholdak megfigyeléseit.

„Az ISS nyilvánvalóan egy olyan laboratórium, amelyen, amellyel ill. amelyről valóban segíthetjük és megérthetjük bolygónkat, segítségével pedig olyan ellenlépéseket határozhatunk el, amivel bolygónkat és ezzel magunkat is megvédhetjük.” – mondta Simonetta Di Pippo, az ESA Emberes Űrrepülések Igazgatója. „Az ISS-en olyan technológiákat fejlesztünk és tesztelünk, amelyek később a Földön közvetlenül alkalmazhatók az életkörülmények javításában. Azon vagyunk, hogy az űrállomás működési idejét legalább 2020-ig meghosszabbítsuk azzal, hogy a földi jelenségek tanulmányozására és adatgyűjtésre használjuk, ezzel egyúttal világosan megmutatva azt is, hogy az emberes űrrepülés földi szükségleteket is szolgál.”

A kísérleti eszközöket az ISS külsejére, kiemelten az európai Columbus laboratóriumra kell felszerelni, és úgy kell elhelyezni, hogy az ablakokból láthatók legyenek. Az 51,6°-os pályahajlású és 350-460 km magasságú pálya jócskán eltér a legtöbb, a Föld vizsgálatára szánt műhold pályájától, s a földfelszín olyan területeinek lefedésére lehet alkalmas, ahol összességében a Föld lakosságának 95%-a él.

Az ESA azért írta ki a javaslattételi felhívást, hogy felmérje, milyen érdeklődés mutatkozik az űrállomáson telepített, a globális változások vizsgálatát szolgáló kísérleti távérzékelő eszközök fejlesztése iránt. Az érdeklődés mértékétől és a kutatási javaslatok alkalmasságától függően, ezt a felhívást követheti egy olyan speciális kiírás, ami a megtervezett kísérleti eszköz ill. többfunkciós hasznos teher feljuttatásának lehetőségére vonatkozik.

A jelentkezés határideje: 2009. december 21.
Az ESA visszajelzésének határideje: 2010. március 21.
A felhívásról további részletek itt tekinthetők meg.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024