Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Rózsaszínű tó Tanzániában
(Rovat: Környezetünk védelme, A hét képe - 2009.08.03 09:00.)

A japán Daichi (ALOS) földmegfigyelő mesterséges hold tavaly augusztusi felvételét mutatjuk be.

Kelet-Afrika középső részén fekszik Tanzánia, benne pedig a Nátron-tó. Az alábbi felvételen bemutatott tó 120 km-re délre található Nairobitól, a kenyai fővárostól, Kenya és Tanzánia határának közelében. A tó valóban rózsaszín, nem az űrfelvételek mesterséges színezésével állították elő a hatást! Az ok: a vízben élő algák. Zöldes ill. kékes színű algák sok vizes helyen élnek, de itt a jellemző színük piros. A tó vize ugyanis erősen sós, és a benne élő sókedvelő mikroorganizmusok (cianobaktériumok) pigmentje vörös.


A sós, rengeteg nátrium-karbonátot (más néven szódát vagy sziksót) tartalmazó tó nem kicsi: 50 km hosszú, 20 km széles, mélysége 3 m. Az elsivatagosodás hatására azonban csökkenőben van. (Kép: JAXA)

A tóban rengeteg (a becslések szerint 2,5 millió) flamingó él. A sós tó, a szikes és száraz környezete, a 40 fokos hőmérséklet biztonságot jelent a számukra, mivel ragadozóik nem kedvelik az ilyen körülményeket. Ez az egyetlen hely, ahol az egyik faj, a kis flamingó (Phoenicopterus minor) szaporodik. Ezek a madarak algával táplálkoznak. Rózsaszín tollazatuk így az algák színével van összefüggésben. Ha a madarak híján vannak a tápláléknak, akkor kifehérednek. A tó fokozatos csökkenése miatt a flamingók élőhelye is zsugorodik. A hely a Ramsari Egyezmény alapján nemzetközi védettséget élvez.


A tótól délre az Ol Doinyo Lengai (jelentése: Isten hegye) egy aktív vulkán. A láva nem a szokványos fekete színű, inkább szürke, mivel gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a nátrium és a kálium. Az itt bemutatott, eredetiben 10 m-es felszíni felbontású képet a japán Daichi (ALOS) műhold AVNIR-2 (Advanced Visible and Near Infrared Radiometer-2) műszerével készítették, 2008. augusztus 7-én. Az érzékelő négy hullámsávban működik, közülük három a látható fény tartományában van. Az ezekből kombinált kép a valódi színeket adja vissza.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024