Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újra elkészítenék az elveszett műholdat
(Rovat: Környezetünk védelme - 2009.03.27 08:30.)

A NASA légköri szén-dioxidot kutató OCO műholdjához, amely a februári sikertelen start során elveszett, a klímakutatók ragaszkodnának.

Az amerikai űrhivatalnak szóló javaslat a 273 millió dolláros OCO (Orbiting Carbon Observatory) pótlására már elkészült. A JPL szakemberei által vezetett tudományos csapat azt szeretné, ha legyártanák és pályára állítanák a megsemmisült műhold másolatát. Az űreszköz újraépítése, tesztelése és végül indítása legkorábban akár 2011 őszéig kivitelezhető lenne. Optimális esetben a műhold 2012 januárjában már mérési adatokkal szolgálhatna. A költségek lényegesen alacsonyabbak lehetnének, mint az eredeti programé, hiszen nem kell újra végigcsinálni a fejlesztést: a kellő tapasztalat, a korábban felmerült problémák megoldásai is megvannak már. Egyes részegységekből rendelkezésre áll tartalék példány, amelyeket szintén fel lehetne használni.


(Fantáziakép: NASA/JPL)

A kutatók ugyanakkor más lehetőségeket is tanulmányoznak, hátha az OCO fedélzeti műszeréhez hasonló detektor esetleg más műholdra vagy akár az űrállomásra is felkerülhetne. Tény, hogy a földi szénciklus kutatására jelenleg egyetlen más földi vagy űreszköz nem alkalmas olyan érzékenységgel, pontossággal és felbontással, mint amire az OCO lett volna képes. Nem sokkal korábban Japánból sikeresen startolt az Ibuki (GOSAT), részben hasonló tudományos célokkal. A japán szén-dioxid-kutató hold érzékenysége és térbeli felbontása gyengébb, mint az OCO-é lett volna, viszont három naponként lefedi az egész bolygófelszínt. (Az OCO ciklusa 16 napos lett volna.) Az Ibuki a szén-dioxid mellett ugyanakkor a légköri metánt is érzékeli. A két műhold mérései jól kiegészítették volna egymást, s a kutatócsoportok 2004 óta együtt is működtek a programok előkészítésében.

Az OCO-t február 24-én nem tudta pályára állítani egy Taurus hordozórakéta, miután a műholdat védő orrkúp nem vált le a megfelelő időben. Az űreszköz visszazuhant a Földre, az Antarktisz közelében a tengerbe csapódott. Ha a NASA végül az OCO újraépítése mellett döntene, az nem volna példa nélküli eset az űrügynökség történetében. A HETE (High Energy Transient Explorer) csillagászati műhold 1996-ban lett egy Pegasus rakéta „áldozata”, pótlását hét hónap elteltével határozták el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021