Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Használtak Pekingben az olimpiai korlátozások
(Rovat: Környezetünk védelme - 2008.12.30 09:00.)

A nyári olimpiai játékok előtt és alatt a kínai főváros környékén korlátozták a levegőt szennyező kibocsátó forrásokat. Műholdas mérések alapján az intézkedések sikerrel jártak.

Az olimpia sikeres lebonyolítását is fenyegető légszennyezés visszaszorítására a kínai hatóságok szigorú adminisztratív intézkedéseket hoztak. A gyárak többségében egyszerűen leállíttatták a termelést, az autóforgalmat pedig a rendszámok alapján korlátozták. A szigorítások két hónapon át, augusztusban és szeptemberben voltak érvényben.

Felmerülhet a kérdés, hogy hasznosak voltak-e az intézkedések, valóban mérhető volt-e a légköri szennyezőanyagok koncentrációjának csökkenése? Egy a napokban publikált amerikai tanulmány szerint a válasz: igen! Az elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, földgáz) elégetéséből származó szén-monoxid (CO) és nitrogén-dioxid (NO2) mennyisége jelentősen csökkent Pekingben és környékén. Az előző évek hasonló időszakaiban mért átlagértékekhez képest kimutatott különbségeket az alábbi két ábra kitűnően szemlélteti.


(Kép: NASA / National Center for Atmospheric Research (NCAR) / University of Toronto MOPITT Team)

A felső képen a NASA Terra műholdjának MOPITT (Measurements of Pollution in the Troposphere) szenzorával a szén-monoxid troposzférikus koncentrációjáról kapott adatokat szemléltették. A 2008. augusztusi adatokat az előző három év (2005, 2006 és 2007 augusztusa) méréseivel vetették össze. Barna színnel azok a helyek láthatók, ahol nőtt, zölddel pedig azok, ahol csökkent a szennyezettség. Peking és vidéke egyértelműen ez utóbbi kategóriába tartozik: a gáz koncentrációja kb. 20%-kal csökkent. A műholdas mérések – a földfelszíniekkel ellentétben – nem egy adott ponton érvényes adatot szolgáltatnak, hanem egy kiterjedtebb területre vonatkoznak. A szén-monoxid térképén egy-egy pixel egy 100 km-es oldalú négyzetnek felel meg. A kevesebb szén-monoxid miatt csökken a szmogképződés valószínűsége. Az emberi szervezetben a CO hatására a vér kevesebb oxigént képes a létfontosságú szerveink felé szállítani.


(Kép: NASA / Aura OMI Science Team)

A második kép a nitrogén-dioxidra vonatkozó eredményeket mutatja. A NASA Aura műholdjának OMI (Ozone Monitoring Instrument) műszere szerint a NO2 mennyisége Pekingben idén augusztusban a felére csökkent. A színek ugyancsak az előző három év átlagához képest mért eltéréseket mutatják (piros a magasabb, kék az alacsonyabb értékeket). A műszer térbeli felbontása jobb, itt egy pixel 25 km × 25 km-nek felel meg. A nitrogén-dioxid csökkenése ugyancsak hozzájárult a tisztább égbolthoz. Az önmagában is káros gáz együtt jár a földfelszíni ózonnal, ami többek közt légzési problémákat okoz.

A Pekingre vonatkozó mérések több szempontból is tanulságosak. Egyrészt igazolják, hogy a szennyezettség forrásai valóban az ipari üzemek, az erőművek és a gépjárművek. Másrészt megmutatják, hogy a műholdas mérések alapján hatékonyan és pontosan kimutatható egy-egy környezetvédelmi intézkedés hatása.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023