Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A tengerszint változásai
(Rovat: Környezetünk védelme - 2008.08.10 06:00.)

Nem úgy, mint a bedugaszolt lefolyójú fürdőkádban levő víz szintje, a tengerek és óceánok vízfelületének magassága térben és időben változik. Ennek megfigyelésére a legjobbak a műholdak.

Néhány órás vagy napos időskálán a vízszint változásait például az apály és a dagály, a szél, a hullámzás változtatja. Hosszabb időtávon a tengerszint megemelkedik, ha melegebb lesz a víz, s lecsökken, ha az időjárás hidegebbre fordul. Az ok egyszerűen a hőtágulás. A regionális különbségek akár évekig vagy évtizedekig is fennmaradhatnak. Az egész folyamat hátterében pedig egy lassú, globális átlagos vízszintváltozás is meghúzódik, amit a földi klíma változása okoz.


(Kép: NASA, J. Allen / JPL, J. Willis)

Az itt bemutatott ábrán a TOPEX/Poseidon és a Jason-1 műholdak adataiból készült térkép látható. (A vízszint magasságát mérő két műhold utóda, a Jason-2 nemrég indult, hogy biztosítsa a méréssorozat folytonosságát.) Az adatsor az 1993 és 2007 közötti időszakot öleli fel. A színskála a vöröstől (225 mm növekedés) a kékig (ugyanekkora csökkenés) terjed. Első ránézésre is nyilvánvaló, hogy a piros árnyalatai dominálnak. Különösen szembetűnő a növekedés a Csendes-óceán nyugati részén. Ezt egy évtizedes periódusú hőmérséklet-változással magyarázzák, amelynek épp a felszálló ágában készültek a mérések.

Más változások a kiterjedt óceáni áramlások átalakulása nyomán következtek be. Például az Atlanti-óceán északi részén, Grönland partjainál emelkedés tapasztalható. Ez egy, az óramutató járásával ellentétes, poláris áramlási rendszer gyengülésének következménye. Az észak-amerikai kontinens keleti partjainál látható kékes (vagyis vízszintcsökkenést jelző) foltok a Golf-áramlattal (a helyzetének eltolódásával, illetve a sebességének változásával) hozhatók kapcsolatba. Az áramlások évtizedes skálájú változása lehet egy ciklikus, természetes folyamat része, de lehet a globális klímaváltozás egyik következménye is. A Föld körüli pályáról végezhető átfogó mérések folytatása azért nagyon fontos, hogy a hosszabb adatsor alapján többet tudhassunk meg a változások valódi természetéről.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024