Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Füst és por a levegőben
(Rovat: Környezetünk védelme - 2008.08.07 06:00.)

Műholdas mérések alapján elkészült az utóbbi évekre jellemző globális aeroszol-térkép. Megtudhatjuk, hogy hol és miért van több szennyeződés a légkörben.

2000 óta a NASA Terra műholdján repülő MODIS detektor (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, közepes felbontású képalkotó spektro-radiométer) mérései alapján informálódhatunk a légköri aeroszolok – a levegőben lebegő kisméretű részecskék – globális eloszlás-változásairól is. A kutatókat elsősorban az érdekli, hogy az aeroszolok jelenléte hogyan befolyásolja bolygónk klímáját.


(Kép: NASA / GSFC / J. Allen)

Az itt látható két térkép közül a felső a légkör átlagos globális aeroszol-tartalmát mutatja 2000 és 2007 között. Az alsó csak a 2007-es méréseket, azoknak is az átlagtól való eltérését ábrázolja. A színskála az optikai mélységet adja meg, az 550 nanométeres (a sárgásszöld színnek megfelelő) hullámhosszon. Minél nagyobb az érték, a beérkező sugárzás annál nagyobb hányadát nyelik el az aeroszolok. (A szürkével jelölt vidékeken – például a Szaharában, az Északi- és Déli-sarkvidéken – a felszín túlságosan fényes volt ahhoz, hogy használható méréseket készítsenek.)

Az adatok alapján kirajzolódó globális mintázat természetes és mesterséges folyamatok együttes hatását tükrözi. Észak-Afrikára, a Közép-Keletre és Kína keleti részeire jellemzők a homokviharok. Kína széntüzelésű erőművei és rohamosan fejlődő autóközlekedése ugyancsak jelentős mennyiségű szennyező anyagot juttat a levegőbe. Máshol (pl. Észak- és Közép-Afrikában, Délkelet-Ázsiában, Indonéziában, Közép- és Dél-Amerikában) a mezőgazdaságban előszeretettel alkalmazott égetés során jut füst – és azzal együtt aeroszolok – a légkörbe. Az Egyesült Államok nyugati részén az erdőtüzek hatása látható.

Az alsó, a nyolcéves átlagtól való eltérést mutató képen pirossal jelölték a több, fehérrel a kevesebb aeroszollal jellemezhető vidékeket. Ezen a térképen tehát a 2007-es folyamatok hatását külön követhetjük. Az Amazonas medencéjében például még a szokásosnál is nagyobbak voltak a tüzek. Ezzel szemben Indonéziában, különösen Borneó szigetén, valamit a magasabb északi szélességeken szinte mindenütt visszaszorultak az erdőtüzek, az előző évek átlagához viszonyítva. Kína keleti részén nem csak hogy nagy a légköri aeroszol-koncentráció, de a 2007-es térkép tanúsága szerint folyamatosan növekszik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024