Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jeges örvények Grönland partjainál
(Rovat: Környezetünk védelme, Envisat - 2008.06.26 06:00.)

A nyár közeledtével a Grönlandi-tengeren visszahúzódik a jég, s közben szép, az űrből is jól látszó alakzatokat rajzol a víz felszínére.

Az alábbi képet az ESA Envisat mesterséges holdjának MERIS detektora készítette nemrég, június 14-én. A jégtakaró határvidéke látható Grönland keleti partjainál. Ez választja el a nyílt tengert az egybefüggő jégpáncéltól, amely ilyenkor a szárazföld irányába húzódik vissza.


A fehér örvényeket a jégtáblákból a hullámverés hatására letöredezett kisebb darabok rajzolják ki. Nagyobb jéghegyek is kivehetők, amint az uralkodó tengeráramlással dél felé tartanak. Az örvények jól mutatják, hogy milyen dinamikusan változik az óceán felső vízrétege, a helyenként jelentősen eltérő hőmérséklet és a sótartalom következtében.


A fenti felvétel egy részlete kinagyítva. Az eredeti felbontású kép a cikk végén megadott helyről letölthető. (Kép: ESA)

A sarkvidéki tengert borító jég télen természetesen kiterjed, nyáron pedig visszahúzódik. A tudományos megfigyelések alapján azonban az utóbbi három évtizedben számottevően csökkent a jégborítás. Mióta műholdas mérések rendelkezésre állnak, az Északi-sarkvidék jégtakarója 2007-ben volt a legkisebb. A 3 millió négyzetkilométeres összterület közel 1 millióval kevesebb, mint 2005-ben és 2006-ban. Mivel az utóbbi tíz év átlagában a csökkenés évi 100 ezer km2 volt, az egymilliós fogyatkozás egyetlen év alatt riasztó mértékűnek tűnik. Ezzel a jelenséggel függ össze az északnyugati átjáró legutóbb tapasztalt megnyílása is.

Az ENSZ klímajelentése szerint az Északi-sarkvidék különösen érzékeny a globális felmelegedésre. Az előrejelzések szerint 2070 nyarára gyakorlatilag jégmentessé válhat ott a tenger. Más kutatók úgy vélik, hogy ez sokkal hamarabb be fog következni... A jégolvadás hatására tovább gyorsulhat a felmelegedés, hiszen a beeső napsugárzást hatékonyan visszaverő fehér jégfelület helyett egyre inkább a tenger sötét felszíne látszik, ami inkább hőt nyel el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024