Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Csendes, de hatásos
(Rovat: Környezetünk védelme - 2008.03.06 07:45.)

A kis aktivitású vulkáni működésnek is kimutatható hatása van a környék klímájára, amint arról űrfelvételek is tanúskodnak.

A hírekben általában a heves, nagy intenzitású vulkánkitörések szerepelnek. Az ezekből származó hamu és gáz a légkörben akár több tíz kilométer magasra is feljuthat s végső soron az éghajlatra is hatással lehet. Emlékezetes példa a Fülöp-szigeteki Mount Pinatubo 1991-es kitörése, amelynek nyomán az egész Föld átlaghőmérséklete fél Celsius-fokkal csökkent.


(Kép: S. Gassó/NASA/J. Allen/MODIS)

A képen egy kis mértékű, de folyamatos aktivitást muatató tűzhányó környezete látható. Az Atlanti-óceán déli részén fekvő kis Saunders-sziget Mount Michael nevű vulkánjáról dél felé terjed a füstcsóva. A felső kép a NASA Aqua műholdjának MODIS rendszerével készült, 2006. április 27-én. A tenger felett, a kontinensektől távol levő egyenletes felhőzetbe „betüremkedő” füst hatása jól kivehető. Ebben segít az alsó kép is, amely a MODIS felvétel alapján a felhőzet felső rétegében a vízcseppek átlagos méretét mutatja. (Minél kisebbek a cseppek, a színskála annál világosabb.)

A vulkáni füst befolyásolja a felhőképződést. A levegőbe jutott aeroszolok elősegítik a légköri pára kicsapódását. Mivel a vulkáni aersoszol-részecskék jelemzően kisebb méretűek, mint a természetes porszemcsék, az így keletkező felhők appróbb cseppecskékből állnak. Ezek fényesebbek, jobban visszaverik a fentről érkező napfényt. Így csökkentik a földfelszín felmelegedését. (Hasonló hatása van az óceánjáró hajók füstjének, amiről nemrég mi is írtunk - ld. a cikk utáni első linket.)

A kutatók nem igazán tudják, hogy milyen gyakran keletkeznek ilyen fényes, vulkáni eredetű aeroszolok által befolyásolt felhők. Ennek főleg az az oka, hogy hiányos az információ a kevéssé aktív vulkánok által kipöfékelt kisebb füstfelhőkről. A tűzhányók jelentős része távoli, általában felhőborította vidéken található. A vulkáni felhők akár több száz kilométeres nagyságúra is kiterjedhetnek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021