Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A levegő Pekingben
(Rovat: Környezetünk védelme - 2008.01.12 09:23.)

2008 a nyári olimpia éve. A jeles eseményre a kínai fővárosban a légszennyezettség folyamatos mérésével is készülnek.

Az olimpia játékokat idén vendégül látó Pekingben a levegő minőségét monitorozó rendszert állítottak fel. A kialakított pontozás szerint a legrosszabb érték 500. A legkedvezőbb „kék ég” minősítést 101 pont alatt érik el. A 2007-re célul kitűtött „terv” 245 tiszta levegőjű nap volt, aminek teljesítése az év utolsó napjaiban veszélybe került. Még egy szép nap hiányzott, de december 27-én 421, 28-án már a maximális 500 pontos volt az értékelés. A december végére kedvezően megváltozott időjárási viszonyok nyomán a szibériai eredetű szél kifújta a sűrű szmogot a kínai főváros környékéről. Így az éves tervet végül egy „kék” nappal túl is teljesítették.


A 2007. december 28-án (fent) és 31-én (lent) az Aqua műhold MODIS rendszerével készült űrfelvételeken jól látható az időjárási helyzet megváltozása: az év utolsó napjára eltűnt a vastag köd. (Kép: NASA)

A pekingi állomások a kén-dioxid és a nitrogén-dioxid koncentrációját, valamint a levegőben szálló por mennyiségét mérik. A pontozáshoz 24 órás átlagértékeket számítanak. (Az ózon és a kisebb szemcseméretű por mérése nem szerepel a pontozási rendszerben.) Az olimpia évére a terv immár 256 „kék ég” minősítésű nap... Az olimpiai játékok időszakára tervezik a gépjárműforgalom adminisztratív kozlátozását, illetve egyes szennyező ipari üzemek ideiglenes leállítását is. A környezetszennyezési probléma ugyanakkor az olimpia után is megkeseríti majd az ott lakók életét.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024