Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Erdősítéssel a növekvő üvegházhatás ellen
(Rovat: Környezetünk védelme - 2007.07.01 08:03.)

A kihasználatlan mezőgazdasági területekre telepített fák segíthetnének mérsékelni a légköri szén-dioxid mennyiségének növekedési ütemét.

A NASA kutatói jutottak erre a következtetésre modellszámítások és műholdas földmegfigyelési adatok alapján. Egy országos színtű erdőtelepítési akció hatására az Egyesült Államokban évente akár több százmillió tonnát is kivonhatnának a levegő szén-dioxidjából. Ez legalább részben ellnsúlyozhatná a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével a légkörbe juttatott gáz mennyiségét.


A tanulmány célja az volt, hogy számszerűsítsék az erdőtelepítéssel elérhető szén-dioxid-csökkentés mértékét a következő 20-30 évre vonatkozóan. A számításokhoz a rendelkezésre álló földterületek legfeljebb negyedrészén feltételeztek erdősítést, őshonos észak-amerikai fafajokkal. Az eredmény: a fosszilis energiahordozók elégetésével kibocsátott szén-dioxid ötödrésze megköthető lenne az erdősítés révén!

A növényzet által megkötött szén mennyisége a mérsékelt és trópusi övezetekben más és más, de összesen mintegy 4,5 milliárd tonnára becsülik évente. Az Egyesült Államokat lefedő mérésekre a NOAA poláris pályán keringő földmegfigyelő holdjának (POES) nagyfelbontású AVHRR szenzorát (radiométerét) használták. Az egyes területek „zöldségére” vonatkozó méréseket egy 8 km-es térbeli felbontású modellbe vitték. Kiderült, hogy a délkeleti vidékek különösen nagy szén-dioxid-megkötési potenciállal rendelkeznek, elsősorban a szubtrópusi klíma miatt. A tanulmány alapján megállapítható, hogy mely szövetségi államokban érdemes leginkább erre a megoldásra gondolni.

Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a termőföld céltudatos hasznosítása hatásos lehet a légköri szén-dioxid csökkentésében, ugyanakkor a változó feltételek (pl. a talaj minősége, a vízellátás, az időjárás) sok bizonytalanságot visznek a számszerű előrejelzésbe.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021